zondag, 21. september 2008 - 14:45

Presentje Feyenoord bezorgt klassieker remise

(Elfvoetbal) Het was overduidelijk. Luis Suarez werd kort voor tijd vastgehouden door Bahia. De man, die een imago heeft van duikelingen maken, kreeg geen strafschop toegekend. Toen aan de andere kant van het veld Emanuelson de altijd keurige Michael Mols opzij trok, met minder kracht dan Bahia, kreeg de oud-speler van FC Utrecht wel een strafschop toegekend. Een presentje van Braamhaar voor de ploeg die de meeste aanspraak maakte op de zege. Het imago van de Uruguayaan kost Ajax dure punten.

De klassieker werd verder het duel tussen de onzichtbare spitsen. Bij Feyenoord vertolkten daarin Jon Dahl Tomasson en Roy Makaay de hoofdrollen. Bij Ajax was Klaas Jan Huntelaar de prima donna. Het duurde lang voor een van de drie mannen zichtbaar werd. Makaay liet zich wellicht nog het meest zien, maar echt zijn ware identiteit onthullen deed hij niet.

Het was Huntelaar die zich als eerst liet zien met een schot op doel. Zwak nog wellicht, maar hij was er dan toch. In het verdere scenes van de eerste helft lieten de drie zich nauwelijks zien. Ajax was weliswaar beter in die eerste helft, maar afstand nemen deden de Amsterdammers niet. Slechts één doelpunt maakten de Amsterdammers. Het was Sarpong die het doelpunt op zijn naam schreef, na aangeven van Luis Suarez, die een klungelende Tim de Cler op de zwaarst mogelijke manier afstrafte: met een doelpunt.

In de tweeede helft van de wedstrijd was het Feyenoord dat naarstig op zoek ging naar de gelijkmaker. Die viel al na vijf minuten. Tomasson was de eerste die zich liet zien, door het binnenkoppen na een gestopte inzet van uitblinker Biseswar. Feyenoord had haar gelijkmaker en ging door. De Rotterdammers roken hun kans op meer. In het offensief dat de Feyenoorders inzetten werden echter Tommasson en Makaay niet meer bereikt en daarmee lukte het de Rotterdammers ook niet meer om een doelpunt te maken.

Van Basten merkte dat hij op wilskracht de wedstrijd niet meer zou winnen en bracht met Lindgren meer voetbal in het spel. Ajax kreeg daardoor meer grip en uiteindelijk maakte de verder onzichtbare Huntelaar de 1-2. Suarez - hij wel - kwam op kracht door de verdediging van Feyenoord en kreeg de bal bij Huntelaar voor de voeten. Die haalde verwoestend uit. Ajax leek de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar het was

Feyenoord dat toch opnieuw op jacht ging naar de gelijkmaker. Echt zelfverzekerd kwam het nog niet over en via counters liet Ajax af en toe iets van zich horen. Bahia hield Suarez daarbij vast, die naar de grond ging. De scheidsrechter weigerde echter Ajax een strafschop toe te kennen. Vijf minuten later vond Eric Braamhaar licht vasthouden van Michael Mols door Urby Emanuelson echter wel goed voor een vrije trap van elf meter. De in het offensief onzichtbare Tomassson benutte het buitenkansje en bracht het legioen de opluchting.