zaterdag, 20. september 2008 - 22:52

PSV kopje onder in Alkmaar

(Elfvoetbal) PSV maakte zaterdag in Alkmaar een misstap door met 1-0 van AZ te verliezen. De thuisclub had stukken meer beleving dan de uitermate matte landskampioen.

Of de nederlaag van PSV te maken heeft met de klap die het afgelopen week in de Champions League kreeg, is niet duidelijk. De 3-0-nederlaag tegen Atletico kwam sowieso hard aan en ergens leek PSV zaterdag met een soort van gène te beginnen.

De ploeg van Huub Stevens was voor het seizoen al niet meer de torenhoge titelfavoriet, maar begon nog wel met twee overwinningen in de competitie. De eerste wedstrijd dit seizoen die er écht toe deed, dinsdag tegen Atletico, liet wat tekenen zien dat het PSV van dit seizoen niet het PSV is van de afgelopen seizoenen. Tegen AZ leek dat ook al zo.

AZ begon de wedstrijd furieus door sterk aan te vallen. Dat duurde alleen niet lang genoeg en de eerste helft was vrij mat. Het veld was kort en de ruimtes tussen de spelers waren veel te klein om goed voetbal te kunnen laten zien. PSV nam daarin weinig initiatief om een doelpunt te gaan maken.

Bij PSV waren weinig spelers die hun eigen niveau haalden. Eigenlijk speelde alleen Dirk Marcellis goed. Spelers als Ibrahim Afellay, Balasz Dzsudzsak en Danny Koevermans hadden een offday. Dat bleek vooral in de tweede helft. AZ begon zoals het in de eerste helft ook al begon: furieus. Nu duurde dat echter tien minuten, maar opnieuw leverde het geen doelpunt op. Wel bleef AZ gedurende de rest van de tweede helft de betere partij. PSV leek totaal geen fut te hebben en kreeg daarvoor de terechte straf. Tien minuten voor tijd maakte Martens de terechte 1-0 voor de Alkmaarders.

Trainer Huub Stevens van PSV was ook niet tevreden met het spel van zijn team. "Ik denk niet dat het onderschatting was. We hebben alleen niet gevoetbald in de tweede helft. Ook het eerste half uur was het niet goed, alleen in het derde kwartier was het prima. Hoe dat doelpunt nog valt in de slotfase is me een raadsel. We hadden echt totaal geen initiatief. Dit was niet het PSV dat ik wil zien."

De winnende trainer Louis van Gaal haalde zijn gram. Waar vorige week al lichtjes aan zijn functie werd getwijfeld na twee nederlagen, blijkt nu dat AZ toch goed kan voetballen én ook nog winnen. Van Gaal: "Dit was een geweldige overwinning. De meesten hadden dit niet verwacht, dus het is wel mooi. In de eerste helft speelden we nog iets te gehaast, maar in de tweede hebben we geduldig gewacht op de opening. De beleving en de kracht in het veld waren mooi om te zien."

AZ pakt met de overwinning de eerste drie punten van het seizoen. PSV hoeft zich met deze ene nederlaag nog niet echt zorgen te maken. De concurrentie had ook geen goede competitiestart, dus daarop staat de ploeg van Stevens nog voor. Maar veel meer rustdagen kan de landskampioen zich niet veroorloven.