woensdag, 19. maart 2008 - 23:07

PSV morele winnaar na slordige topper

(Elfvoetbal) Ajax heeft verzuimd de competitie weer wat spannender te maken. Op bezoek bij PSV trachte het elftal van trainer Adrie Koster de achterstand op de koploper te verkleinen tot één punt. De Amsterdammers kwamen echter niet tot scoren, waardoor de Eindhovenaren als morele winnaar van het veld stapten: 0-0.

Dat PSV met een voorsprong van vier punten aan de aftrap begon, was met name in de eerste helft aan het wedstrijdbeeld te zien. De Eindhovenaren lieten zich ver terugzakken en dwongen de gasten om het spel te maken. Omdat de thuisploeg zo nadrukkelijk loerde op de counter, waren ook de Amsterdammers bang om in het mes te lopen. Ajax toonde weliswaar het meeste initiatief, maar deed dat op uiterst voorzichtige wijze. Echte mogelijkheden waren er dan ook niet. Ajax deelde in de personen van Klaas-Jan Huntelaar en met name Luis Suarez wel een paar speldenprikjes uit, maar PSV raakte daar niet van onder de indruk.

In het tweede bedrijf schoten de bezoekers uitstekend uit de startblokken. Het leverde meteen een kans op voor Suarez, die na een goede pass van Jan Vertonghen het strafschopgebied kon induiken. Het schot van de flankspeler spatte vervolgens op de vuisten van Heurelho Gomes. Ajax nam iets meer risico, door druk te zetten op de verdediging van PSV. De ploeg besefte dat er iets moest gebeuren, wilde het deze avond de drie punten mee naar huis nemen.

Pas na tien minuten in de tweede helft creëerden de Brabanders hun eerste kans. Jefferson Farfán glipte rechts in het strafschopgebied langs verdediger Vertonghen en trok voor. Edison Méndez kon de bal oppikken en van dichtbij inschieten. Zijn inzet smoorde echter in de Ajax-defensie. In de fase die daarop zou volgen, zagen de toeschouwers een zeer rommelig duel, met veel balverlies aan beide kanten.

Toen het ook een kwartier voor tijd nog 0-0 stond, bracht Sef Vergoossen Danko Lazovic in het veld voor de onzichtbare Danny Koevermans. Vanaf dat moment nam PSV het heft in handen. De ploeg was het afwachten zat en voelde dat er meer te halen viel dan het ene puntje. Lazovic viel sterk in. De spits was bij elke aanval betrokken, maar wist het net deze avond niet te vinden.

Vlak voor tijd zette Ajax nog aan voor een slotoffensief. Een minuut voor tijd was Huntelaar heel dicht bij het bevrijdende doelpunt. De spits zette zijn hoofd tegen een goed genomen vrije trap van invaller Kenneth Perez, maar zijn poging verdween rakelings naast het doel. Het zou het laaste wapenfeitje van de wedstrijd zijn, waardoor de topper eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Hierdoor behoudt PSV haar voorsprong van vier punten. Ajax kan slechts hopen dat de regerend landskampioen in de resterende vijf duels nog minstens twee misstappen begaat.