dinsdag, 9. december 2008 - 23:07

PSV ook al klaar in Europa

(Elfvoetbal) Voor PSV rest dit seizoen niets anders meer dan de landstitel. Zoveel is duidelijk nadat de Eindhovenaren de vijfde nederlaag leden in deze uitgave van de Champions League. Een omgebouwd elftal van Liverpool was met 1-3 te sterk.

Tot tevredenheid van iedere voetballiefhebber begon PSV in een zeer aanvallende opstelling. De elf spelers uit de succesvolle tweede helft tegen FC Groningen kregen dit keer het vertrouwen van hoofdcoach Huub Stevens vanaf minuut één.

Veel keus hadden de Eindhovenaren ook niet. PSV had minimaal een punt nodig tegen Liverpool om deelname in het UEFA Cup-toernooi af te dwingen. En zelfs dan nog was de club afhankelijk van de uitslag bij Olympique Marseille – Atlético Madrid. Het alles-of-nietsdevies was dan ook goed te begrijpen.

Toch leverde de offensieve dadendrang niet het gewenste spel op. PSV oogde nerveus en stapelde fout op fout. Het gladde veld, waarop alle voetballers zich moeilijk staande wisten te houden, hielp ook niet.

Liverpool ging vrolijk mee in het maken van verkeerde keuzes en creëerde in de gehele eerste helft slechts één echte kans. PSV overigens ook. Na zestien minuten werd een afstandsschot van Timmy Simons maar ternauwernood gepareerd door (tweede) doelman Diego Cavalieri.

In de 36ste minuut kostte het blunderfestival Liverpool een tegentreffer. Een betwiste corner werd tegen het gezicht van Dirk Marcellis geschoten en de bal viel pardoes voor Danko Lazovic. De Serviër knalde door de benen van de keeper raak: 1-0.

PSV leek zich daardoor te snel rijk te rekenen. Een vrije trap van Lucas in de blessuretijd van de eerste helft werd door de uitgefloten Ryan Babel binnengekopt: 1-1. Otman Bakkal gunde de oud-Ajacied te veel vrijheid en sprong niet eens mee.

De middenvelder nam bijna wraak op die slechte verdedigende actie, toen hij in minuut 58 een prima schietkans kreeg. De snelheid was goed, de richting niet. Cavalieri pakte simpel. Riera liet in de 68ste minuut zien hoe het echt moet. De Spanjaard haalde van 25 meter snoeihard uit en liet Isaksson kansloos naar de rechterbovenhoek duiken: 1-2.

Jongeling N’Gog deed er een nog een schepje bovenop door een kwartier voor tijd voor de 1-3 aan te tekenen. In de fase daarna leek PSV rijp voor de slacht. Het is ook niet niets voor de laatste jaren verwende Brabanders om al voor de winterstop uitgeschakeld te zijn in de Nederlandse beker en Europa en zeven punten achter te staan op koploper AZ.

Toch zal PSV de schouders moeten rechten, want de landstitel is het enige eremetaal wat de club dit seizoen nog kan binnenslepen. Mocht ook dat niet lukken, dan is het eerste jaar onder Stevens wel heel erg kleurloos te noemen.