zaterdag, 16. februari 2008 - 22:52

PSV steelt punten in Tilburg

(Elfvoetbal) Na het gewonnen UFEA Cup-duel tegen het Zweedse Helsingborg (2-0) stond er voor PSV opnieuw een lastige wedstrijd op het programma. De formatie van Sef Vergoossen moest op bezoek bij Willem II. De koploper uit de Eredivisie had het bijna de hele wedstrijd moeilijk met de brutaal spelende thuisploeg, maar pakte vijf minuten voor tijd, dankzij een benutte strafschop van Timmy Simons, toch nog de drie punten.

De Tilburgers deden in de eerste helft goed mee met PSV. De ploeg creëerde zelfs een aantal kleine mogelijkheden. Toch was de grootste kans voor de bezoekers. Dankzij goed kap- en draaiwerk van Danko Lazovic, stond de Serviër opeens vrij voor doelman Maikel Aerts. Het rollertje van de aanvaller verdween echter langs de verkeerde kant van de paal naast het doel. Veel gevaarlijker werd PSV in de eerste helft niet meer. Het tempo van de regerend landskampioen lag te laag om de opponent ook maar enigzins te verrassen. Ook Willem II stelde daar weinig tegenover. De thuisploeg legde weliswaar veel strijdlust op de mat, maar van goed voetbal was geen sprake.

In de tweede helft gooide Willem II er nog een flinke dosis werklust bovenop. PSV kwam met haar rug tegen de muur te staan en er kwamen zelfs kansen voor het elftal van trainer Andries Jonker. Gomes hield zijn ploeg in die fase niet voor het eerst dit seizoen op de been. De Eindhovense sluitpost kwam bij een één-tegen-één situatie met Rydell Poepon uitstekend uit zijn doel en pakte de inzet van de Willem II-aanvaller.

Voor Vergoossen was dat genoeg reden om te wisselen. De teleurstellende Lazovic werd naar de kant gehaald voor middenvelder Edison Méndez. Niet veel later kwam clubtopscorer Danny Koevermans in het veld voor Jefferson Farfán. Veel maakte het niet. PSV wist in het tweede bedrijf zelden gevaarlijk te worden, terwijl Willem II tien minuten voor tijd nog een grote mogelijkheid onbenut liet. Een loepzuivere voorzet van Jens Janse werd door Mourad niet hard genoeg op doel gekopt.

In de laatste vijf minuten sloeg PSV alsnog toe. De doorgebroken Ibrahim Affelay ging over de uitgestrekte armen van Aerts, waarna scheidsrechter Dick Jol de bal op de stip legde. Aanvoeder Simons had geen moeite om dit buitenkansje te benutten: 0-1.

Willem II zette nog wel aan voor een slotoffensief, maar kansen kwamen er niet meer. Opnieuw hield PSV, mede doordat Gomes zich wederom niet liet passeren, drie punten over aan een wedstrijd waarin het de optisch mindere ploeg was. Op deze manier lijkt het kampioenschap voor de Eindhovenaren slechts een kwestie van tijd.