zondag, 20. april 2008 - 16:24

PSV voor de 21e keer landskampioen

(Elfvoetbal) PSV is voor de vierde maal op rij landskampioen. De Eindhovenaren wonnen in een draak van een wedstrijd met 0-1 van Vitesse en kroonden zich daardoor voor de 21ste maal tot kampioen van Nederland.

Trainer Sef Vergoossen was zichtbaar opgelucht na afloop: "Het was niet de makkelijkste klus. Ook vandaag was het moeizaam, ook door de spanning. Het moest vandaag gebeuren en we hebben het toch geklaard. Een compliment voor de mentaliteit van de groep."

Beide ploegen begonnen plichtmatig aan het duel. De bezoekers leunden achterover en lieten de tegenstander komen. De thuisploeg probeerde wel te aanvallen, maar deed dat met te weinig overtuiging. In de achtste minuut kreeg Santi Kolk de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar de aanvaller schoot hoog over.

PSV stelde daar niets tegenover. De ploeg van Vergoossen speelde erg zwak en leek het onheil over zich af te roepen. Met een angstige en verdedigende instelling bleken de Eindhovenaren kwetsbaar, al was het spel van Vitesse onvoldoende, om daarvan te profiteren.

Pas na 31 minuten spelen werden de bezoekers gevaarlijk. Dirk Marcellis kon vrij inkoppen, na een schitterend voorgegeven vrije trap van Jefferson Farfán, maar de centrale verdediger zijn inzet ging over. Vlak voor rust was Ibrahim Afellay nog dichtbij een treffer. De aanvallende middenvelder creëerde ruimte voor zichzelf en probeerde met een geplaatst schot Piet Velthuizen te verschalken, maar via een tegenstander ging zijn inzet maar net naast.

Na de onderbreking kwam er een ander PSV uit de kleedkamer. Vanaf het eerste fluitsignaal begonnen de Eindhovenaren fel aan de hervatting, wat de thuisploeg overduidelijk niet had verwacht. De voor Danny Koevermans ingevallen Danko Lazovic was direct trefzeker. Geheel vrij gelaten schoof de Serviër in de 47ste minuut de bal tussen de benen van Velthuizen door en bracht hij zijn ploeg in veilige haven.

"Dit was de beste wissel ooit", aldus Koevermans in een eerste reactie. "Ik had tijdens de wedstrijd echt twintig kilo extra op mijn rug. De tweede helft ben ik ook binnen gebleven. Ik dacht eerst dat Vitesse gescoord had, maar gelukkig was het Danko."

In de 60ste minuut leek Vitesse de wedstrijd weer spannend te maken. Juan Lorca bereikte de vogelvrij staande Santi Kolk. De aanvaller kreeg een niet te missen kans, maar Kolk kreeg de bal toch naast het doel. Zeventien minuten later was het duel definitief beslist en het kampioenschap voor PSV zo goed als zeker een feit. Lazovic werd de weg verspert door Sébastien Sansoni, die daardoor zijn tweede gele kaart incasseerde en met rood het veld moest verlaten.

De bezoekers controleerden de wedstrijd eenvoudig en zonder al te veel energie te verspillen sleepten de Eindhovenaren opnieuw een landstitel binnen. Timmy Simons complimenteerde zijn elftal. "Dit is een heel bijzonder kampioenschap, hier hebben we een heel seizoen voor gewerkt. We hebben het zwaar gehad, maar weten welke kwaliteiten we hebben. En als je aan het einde van de rit boven aan staat, vind ik dat je het verdiend hebt", aldus de aanvoerder.