woensdag, 20. februari 2008 - 8:24

Recent ontdekte Rembrandt is echt

Amsterdam

Het schilderij dat eind vorig jaar op een veiling in Glouchester opdook en mogelijk een Rembrandt zou zijn, is inderdaad van de hand van de Hollandse meester. Dat zegt de belangrijke Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering in een interview met HP/De Tijd van woensdag 20 februari a.s. Van de Wetering is euforisch over het werk. Het schilderij is volgens hem in veel opzichten 'cruciaal' voor een goed begrip van de jonge Rembrandt. "Het fenomenale van het schilderij is dat je er nieuwe schilderkunstige avonturen op ziet gebeuren."

Het schilderij op koper, dat inmiddels de titel De Lacher heeft meegekregen, werd vorig jaar gekocht door onbekende eigenaren die meenden dat het mogelijk om een echte Rembrandt ging. Van de Wetering liet toen in een persbericht weten dat hij zijn oordeel voorlopig opschortte.

Kort na de veiling blijkt Van de Wetering door de nieuwe eigenaren te zijn uitgenodigd om het werk in Groot-Brittannië te bestuderen. "Het was een feest!" zegt de Rembrandt-kenner daarover.

Het schilderij blijkt een studie te zijn naar de lach waarvoor Rembrandt zijn eigen gezicht gebruikte, en wat hij signeerde met het monogram RHL (Rembrandt Harmenszoon Leidensis) van een type dat Rembrandt alleen in 1628 heeft gebruikt. Van de Wetering: "Ik had ooit bij microscopisch onderzoek van een geheid echt monogram (ook in natte verf) aangetekend hoe de penseelstreken liepen. Dat bleek bij dit schilderij exact hetzelfde. Maar er waren veel meer aanwijzingen die voor de eigenhandigheid van het werk spraken."

De lacher wordt nu in Engeland gerestaureerd en zal daarna voor het eerst in het Rembrandthuis in Amsterdam worden tentoongesteld. Van de Wetering wil bij die gelegenheid, mogelijk al dit voorjaar, ook alle onderzoeksgegevens van het schilderij openbaar maken.
Categorie:
Tag(s):