zondag, 16. november 2008 - 14:58

Riante zege Ajax markeert einde Eindhovense hegemonie

(Elfvoetbal) Vier jaar lang domineerde PSV de Eredivise, maar aan die periode lijkt een einde te zijn gekomen. De landskampioen maakt het hele seizoen al een povere indruk en moest vandaag in de Amsterdam Arena, waar het de afgelopen jaren bijna altijd zegevierde, een zeldzaam ruime nederlaag slikken. Het werd liefst 4-1 voor Ajax.

De Amsterdammers waren in een gewijzigde formatie begonnen aan de wedstrijd. Het door Marco van Basten uitgedachte experiment met Evander Sno als diepe spits had tegen Volendam hopeloos gefaald en dus had de trainer van Ajax weer een nieuwe voorhoede uit de hoge hoed getoverd. Luis Suarez mocht in de spits starten, terwijl Urby Emanuelson en Dennis Rommedahl de vleugels bezet hielden. Het trio zorgde in de 26e minuut gezamenlijk voor het eerste doelpunt. De naar de rechterflank uitgeweken Emanuelson gaf een fijn aangesneden steekpass op Rommedahl, die in een keer breed legde op de vrijstaande Suarez. De Uruguyaan nam de bal met links aan, om vervolgens met rechts snoeihard uit te halen: 1-0.

Het doelpunt was gezien de verhoudingen in de eerste helft zonder meer verdiend. PSV was duidelijk gekomen voor een remise en liet het initiatief volledig over aan de Amsterdammers. De achterstand dwong PSV echter om het vooraf opgestelde strijdplan om te gooien en de stellingen te verlaten. Maar voor wie voorbereidingen heeft getroffen voor een loopgravenoorlog, is het plotseling uitvoeren van een blitzkrieg teveel gevraagd. Het ontbrak bij PSV aan de creatieve spelers om iets uit te richten tegen het defensieve blok van de thuisclub, waar met name Jan Vertonghen zich in positieve wijze onderscheidde. Welgeteld vijf minuten lang waagde PSV zich aan het plotse offensief, om daarna gedesillusioneerd terug te keren naar de vertrouwde stellingen. De cijfers waren in dat opzicht veelzeggend. In de voltallige eerste helft had PSV slechts één enkele doelpoging ondernomen. Ajax kwam tot zeven schoten en dan is de opzichtige misser van Kennedy Bakircioglu, die voor open doel er niet in slaagde de bal te raken, niet meegerekend.

In de tweede helft bracht Huub Stevens spits Danko Lazovic in de ploeg, waarmee de verhoudingen zichtbaar kantelden. Het was nu Ajax dat zich terug liet dringen, terwijl de bezoekers fel op jacht gingen naar de gelijkmaker. Die kwam er in de 57e minuut. Na een scrimmage ging Lazovic er aan de rechterkant met de bal van door, omspeelde handig Kenneth Vermeer, en legde terug op de inkomende Ibrahim Afellay, die de gelijkmaker eenvoudig het lege doel in prikte. Ajax bleef een snelle reactie schuldig en niets wees erop dat er een grote overwinning in het vooruitschiet lag.

Net als PSV eerder, bleek ook Ajax de impuls van een offensieve wissel nodig te hebben om een kentering teweeg te brengen. Na zes weken blessureleed bewees Miralem Sulejmani gelijk zijn waarde. Met nog twintig minuten op de klok tilde Emanuelson de bal knap over een PSV verdediger, om daarna een ziedend schot te lossen. Uitgerekend Sulejmani slaagde erin de rebound te verzilveren. Nu was het hek van de dam. Vier minuten later ramde Suarez van de zijkant de bal richting het PSV doel, waarna de bal via het lichaam van Erik Pieters het eigen doel in stuiterde. De dubbelslag betekende het einde aan de pretenties van de bezoekers, die machteloos de tijd vol maakte. Het slotwoord was aan invaller Leonardo, die met een fraai schot de eindstand op 4-1 bepaalde.

Als gevolg van de overwinning is het verschil tussen Ajax en PSV opgelopen tot zeven punten. Een marge waar men in Amsterdam lange tijd niet van had durven dromen. Het lijkt er echter sterk op dat Ajax dit seizoen niet het puntentotaal van PSV in de gaten moet houden, maar dat van AZ. De confrontatie tussen de twee titelfavorieten staat volgende week op het programma.