woensdag, 19. maart 2008 - 23:45

Roda via Heracles en penaltystip naar bekerfinale

(Elfvoetbal) De finale van de KNVB-beker gaat tussen Feyenoord en Roda JC. De Limburgers plaatsten zich woensdagavond ten koste van Heracles Almelo voor de eindstrijd, die op 27 april in de Kuip plaatsvindt. Na een 2-2 eindstand en verlenging won Roda vanaf de strafschopstip met 5-4.

De thuisploeg kwam het best uit de startblokken en was via Gonzalo Garcia-Garcia het gevaarlijkst. Het was daarom niet toevallig dat juist hij de score opende na zeventien minuten. Vanaf de linkerkant slalomde hij naar binnen, via Nuelson Wau kreeg hij de bal met geluk terug, maar uiteindelijk lepelde de Heerenveen-huurling de bal prachtig met links over de uitkomende Bram Castro heen: 1-0.

Een minuut lang was Heracles met het hoofd in de wolken en daar profiteerde Roda van. Willem Janssen zette voor vanaf links en met een geplaatst schot maakte aanvoerder Marcel Meeuwis gelijk: 1-1. Ondanks een licht overwicht wist de thuisploeg niet meer te scoren in de eerste helft.

In het tweede bedrijf nam Roda het initiatief langzaam over en kwam het na 54 minuten ook op voorsprong. Janssen haalde van een meter of twintig uit en zag zijn strakke schot via de binnenkant van de paal achter de verbouwereerde Martin Pieckenhagen verdwijnen. De ploeg van Raymond Atteveld leek de winst binnen te slepen, maar Heracles-coach Gert Heerkes deed een gouden greep door Ricky van den Bergh in te brengen. Met een vrije trap in de korte hoek verrasste hij Castro en liet hij het Polman-stadion ontploffen van vreugde: 2-2.

In de verlenging kregen beide ploegen wat mogelijkheden, maar geen grote kansen. Daardoor waren strafschoppen noodzakelijk. Nadat Meeuwis namens Roda had gescoord en Srdjan Lakic tegen de paal schoot namens de thuisploeg, werd iedere penalty benut. Sekou Cissé was de man die de laatste mocht benutten en Roda daardoor naar de Kuip schoot.