zondag, 14. september 2008 - 23:45

Rossie wint in verregend Indianapolis

Regen en stormwind hebben Valentino Rossi er niet van weten te weerhouden om opnieuw een gevoelige tik uit te delen aan zijn direkte concurrent Casey Stoner. Op een nate “Brick Mile� reed de Italiaan een formidabele race en pakte de volle 25 punten voor het wereldkampioenschap in de Moto-GP. Het was voor Rossi de 7e overwinning van dit seizoen en zijn 69e in totaal in de hoogste klasse van het motor-racen.

De organisatie deed er alles aan om de race een succes te laten worden. De 250 cc klasse werd zelfs uitgesteld tot na de Moto-GP (deze werd uiteindelijk afgelast) en vrachtauto’s met veeg- en blaas-installaties werden over de baan heen gestuurd. Desalniettemin werd er gestart als “wet-race�, ook al werd er geen regen meer verwacht voor tijdens de race.

Rossi vertrekt vanaf Pole, met naast zich Stoner en Lorenzo, het drietal moet echter in de eerste ronde een aantal plaatsen toegeven. Dovizioso legt de eerste ronde als snelste af, gevolgd door Hayden, Stoner, Rossi, Lorenzo en Pedrosa. Lorenzo heeft grootse plannen en haalt Rossi in. De beide Fiat-Yamaha rijders zetten direkt de druk op Stoner en kunnen hem in de derde ronde achter zich laten. Hayden neemt dan op zijn thuis-circuit de koppositie over.

Rossi laat al snel zien waarom hij het wereldkampioenschap aanvoert en haalt zijn teamgenoot weer in en gaat dan op jacht naar de leiders in de wedstrijd die een gaatje van iets meer dan anderhalve seconde hebben. Het gaatje is snel gedicht en bij de tweede poging gaat Rossi definitief voorbij aan Dovizioso. Hayden ligt dan nog een seconde voor, maar ook dat verschil is na een rondje al teniet gedaan. Lorenzo voert de druk dan op in het gevecht om de derde plaats. Achter hem rijden dan Stoner en – verrassend – Wildcard-rijder Spies op een Suzuki.

De baan wordt langzaam droger en Rossi rijdt de ene na de andere snelste race-ronde. Voor “The Doctor� het sein om Hayden aan te vallen en achter zich te laten. Met nog 15 ronden te gaan stuurt hij de Yamaha net iets behendiger en brutaler door het bochtige gedeelte van het parcours en verwijst de Amerikaan een plaatsje terug.

Halfverwege de race komt dan onverwacht toch de regen weer opzetten en de baan begint langzaam slechter en slechter te worden. Hayden maakt een foutje en Rossi is er vandoor, terwijl Lorenzo achter de Repsol-Honda opduikt. Dan begint het weer te stortregenen en de wind neemt gevaarlijk in kracht toe. De organisatie besluit dan met nog 7 ronden te gaan de rode vlag uit te hangen en de race af te vlaggen. De “airbags� bij de betonnen muur en tenten vliegen door de lucht. De rijders komen de pitsstraat binnen, maar na enige tijd wordt er een herstart geopperd. Rijders, teambazen en organisatie overleggen en uiteindelijk wordt besloten niet meer de baan op te gaan. De officiële uitslag is dus de doorkomst 1 ronde voor het afvlaggen. Opmerkelijk detail is wel dat tot op dat moment ondanks de slechte baancondities nog geen enkele rijder onderuit was gegaan.

Rossi wint voor Hayden, Lorenzo en Stoner en komt daarmee op 287 punten, 87 meer dan Stoner. Pedrosa staat derde met 193 punten, Lorenzo vierde met 156. Hayden stijgt door zijn 2e plaats in het klassement van de 11e naar de 9e plaats.