woensdag, 18. juni 2008 - 22:42

Rusland wipt Zweden en ontmoet Oranje

(Elfvoetbal) Rusland heeft op spectaculaire wijze Zweden met 2-0 opzij gezet. Het elftal van Guus Hiddink opereerde in het duel als een ware voetbalmachine en speelde de tegenstander vooral de eerste helft compleet zoek. Het team van Lars Lagerbäck mag tevreden zijn dat de Russen slechts twee doelpunten maakten en legio kansen onbenut liet.

Hiddink was zeer blij met het resultaat en spel van zijn ploeg. "Dit is een geweldige zege", aldus de Nederlandse oefenmeester, die nu tegen zijn vaderland aantreedt in de kwartfinale.

De Scandinaviërs speelden in de beginfase Russische roulette. Het elftal van Lagerbäck leek te hinken op twee gedachten; genoegen nemen met een gelijkspel of een doelpunt zoeken. De tegenstander had slechts één doel en dat was winnen.

De Russen begonnen furieus aan de wedstrijd en bestormden vanaf de eerste minuut het Zweedse doel. De Zweedse defensie wist zich geen raad met de opkomende backs van Rusland, Aleksandr Anyukov en Yuri Zhirkov. De Zweden lieten zich ver terugdringen en hadden geen antwoord op de onvoorspelbare acties van Andrei Arshavin, die na een schorsing voor het eerst dit EK in actie kwam.

De balvirtuoos was in de dertiende minuut dichtbij de openingstreffer. De aanvaller van Zenit st. Petersburg ontving een prima gegeven voorzet van de rechterkant en probeerde zijn kopbal richting de tweede paal te sturen. De inzet van de Rus ging net voorlangs het Zweedse doel.

In de 24ste minuut kwam Rusland op een dik verdiende voorsprong. De verdediging van de Scandinaviërs werd volledig stuk gespeeld na een prachtig opgezette aanval aan de rechterkant van het veld. Anyukov bereikte Roman Pavluchenko in het strafschopgebied, die met een droge schuiver zijn ploeg naar de 1-0 schoot.

Na de achterstand probeerden de Zweden te voetballen, waardoor een spectaculair duel ontstond. Het elftal van Lagerbäck moest scoren om uitzicht te houden op de kwartfinale, terwijl de Russische voetbalmachine op volle toeren bleef draaien. In een moordend tempo zette Rusland de wedstrijd weer naar haar hand en creëerde legio mogelijkheden. Met knikkende knieën zag de Zweedse defensie keer op keer een rood leger op zich afkomen. Pavluchenko was dicht bij een verdubbeling van de score, maar hij raakte de lat. In de rebound was Zhirkov dichtbij, maar Andreas Isaksson stond met een prachtige redding een treffer in de weg.

Pas vlak voor rust werd het elftal van Lagerbäck gevaarlijk. Fredrik Ljungberg en Mikael Nilsson vuurden op het Russische doel, maar Igor Akinfeev hield zijn doel schoon.

Vlak na de hervatting besliste Arshavin de wedstrijd. De 'comeback kid' schoot met scherp, na een prachtig uitgevoerde counter aan Russische zijde. De aanvaller bekroonde met zijn doelpunt een uitstekende wedstrijd.

Bij Zweden maakte Zlatan Ibrahimovic totaal geen indruk. De aanvaller, die gebukt gaat onder een knieblessure, leek zich na de ruimere achterstand neer te leggen bij de uitschakeling, terwijl hij juist degene zou moeten zijn die zijn team bij de hand pakt.

Rusland profiteerde niet van de lamlendige instelling aan Zweedse kant. Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg het elftal van Hiddink kans op kans, maar Pavluchenko en Arshavin wisten de Zweden niet met een pak op de broek huiswaarts te sturen.

Lagerbäck was teleurgesteld na afloop van het duel. "Ik vond ons veel te passief, zeker in de eerste helft. We hebben geprobeerd zaken na rust recht te zetten, maar toen zij vroeg na de hervatting opnieuw scoorden, was het vechten tegen de bierkaai."