maandag, 5. mei 2008 - 22:19

Sc Heerenveen delft wederom het onderspit tegen Ajax

(Elfvoetbal) Ajax heeft maandagavond een verdiende overwinning op sc Heerenveen geboekt en houdt zicht op de voorronde van de Champions League. Het elftal van Adrie Koster was na de 1-2 overwinning in Friesland afgelopen donderdag opnieuw te sterk voor de Friezen. Zonder groots te spelen versloegen de Amsterdammers de noorderlingen met 3-1.

De bezoekers begonnen nerveus, maar met aanvallende intenties aan het duel. De ploeg van Gertjan Verbeek moest na de eerdere nederlaag in de onderlinge confrontaties op jacht naar doelpunten. Danijel Pranjic loste het eerste schot op het doel van de tegenstander, maar Maarten Stekelenburg redde eenvoudig.

Veel verder dan afstandschoten kwam Heerenveen niet. De Amsterdammers controleerden het duel, gaven weinig ruimte weg en leunden comfortabel achterover gesteund door het resultaat in Friesland. In de 19de minuut probeerde Luis Suarez met een hoogstandje Rob van Dijk te passeren, maar de inzet van de Uruguayaan ging naast het doel.

Na een half uur spelen kreeg Gianni Zuiverloon een behoorlijke kans voor de Friezen. De rechtsachter ging het strafschopgebied in en leek voor te geven, maar de verdediger schoot verrassend zelf. Stekelenburg stond goed opgesteld en bracht redding voor zijn ploeg. Niet veel later moesten de bezoekers met tien man verder. Michael Bradley haalde op het middenveld Klaas-Jan Huntelaar onderuit, incasseerde zijn tweede gele kaart en moest met rood het veld verlaten.

Vlak voor rust kwam Ajax via een strafschop op voorsprong. De in de basis spelende Jeffrey Sarpong werd onderuit gehaald in het zestien meter gebied door Van Dijk en Kenneth Perez mocht aanleggen voor een strafschop. De Deen bleef ijskoud oog in oog met de sluitpost en schoof uitstekend de bal in de rechter onderhoek.

In de tweede helft gooide de thuisploeg al vroeg het duel in het slot. Dennis Rommedahl, die al in de eerste helft inviel voor de geblesseerd geraakte Suarez, konin de 48ste minuut vrij intikken na goed voorbereidend werk van Sarpong. Zeven minuten later kon het publiek in Amsterdam ArenA wederom juichen. Perez passeerde kinderlijk eenvoudig Michael Dingsdag en verschalkte Van Dijk met een droge schuiver. "Na de derde treffer vond ik ons een beetje nonchalant", aldus Koster in een eerste reactie. "k vond ons momenten heel slordig en we hadden meer doelpunten moeten maken, maar op één of andere manier gebeurd dat toch niet."

Na een uur spelen redde Pranjic de eer voor zijn ploeg. De Kroaat profiteerde van een fout in de Amsterdamse defensie en schoot de bal achter de voor Stekelenburg ingevallen Dennis Gentenaar.

Heerenveentrainer Verbeek verschool zich na de wedstrijd niet achter de arbitrage: "Ajax is terecht door. Ze hebben uit twee wedstrijden zes punten. Ik ben wel een aantal malen een beetje boos geworden. Niet om wat mijn ploeg liet zien of deed, maar om de arbitrage. Met Van Egmond wisten we al dat we een scheidsrechter kregen die niet capabel is, daar kan die man ook niets aan doen. Maar het probleem is dat hij niet consequent is. Waarom krijgt Urby Emanuelson in de 85ste minuut niet zijn tweede gele kaart na een overtreding op Jacob Poulsen, terwijl Bradley die eerder wel geel kreeg? Geel is gewoon geel."