vrijdag, 11. januari 2008 - 23:40

Scheidsrechterlijke dwaling kost NEC overwinning

(Elfvoetbal) NEC heeft vrijdagavond in eigen huis met 2-2 gelijkgespeeld tegen Twente. De Nijmegenaren dachten lange tijd met een overwinning van het veld te stappen. Een late treffer van Orlando Engelaar (91e minuut) bezorgde de Tukkers alsnog een punt.

Kort voor het doelpunt werd NEC een strafschop ontnomen. Tim Janssen werd door invaller Ramon Zomer overduidelijk naar de grond gehaald. Scheidsrechter Haverkort zag er echter geen strafschop in. De eerste helft werd vooral gekenmerkt door het vele balbezit van de Tukkers.Twente had echter wel een doelpunt nodig om uit zijn winterslaap te ontwaken.

Beide ploegen zorgde voor een rommelige beginfase. De thuisploeg kon al vroeg op voorsprong komen. Een slippertje van de uiterst zwak spelende Edson Braafheid werd de Enschedeërs bijna fataal.

De sterk spelende Jermaine Lens hield het overzicht en schonk Tim Janssen een niet te missen kans. De aanvaller schoot echter ver naast. Kort hierna benutte Twente wel zijn eerste kans. Een voorzet van Jeroen Heubach werd door Blaise N'Kufo prachtig binnengekopt: 0-1. Na de treffer nam Twente de regie stevig in handen. NEC leek alweer tegen een nederlaag aan te gaan lopen.

Doelman Gabor Babos hield zijn ploeg, na pogingen van N'Kufo en Elia, met prima reddingen in de wedstrijd. Tien minuten voor rust ging Braafheid opnieuw opzichtig in de fout. De centrale verdediger haalde, op domme wijze, Lens naar de grond. De toegekende strafschop werd door Youssouf El-Akchaoui snoehard binnengeschoten.

NEC begon het tweede bedrijf met veel passie en inzet. De thuisploeg ontregelde hiermee het geliede combinatiespel wat de ploeg van trainer Fred Rutten zo graag speelt. Twente probeerde vooral via voorzetten en afstandschoten een voorsprong te forceren. Een zondagschot van Rob Wieleart, dwong Babos tot opnieuw een prima redding.

Direct hierna ging Braafheid voor de derde maal de fout in. Tim Janssen wist opnieuw niet te profiteren. Fred Rutten haalde kort hierna de verdediger naar de kant voor Ramon Zomer. De vechtlust van de thuisploeg werd in de 68e minuut beloond.

Amper vijf minuten in het veld, kopte uitgerekend Jhonny van Beukering de 2-1 binnen. De aanvaller werd eerder deze week stevig bekritiseerd door zijn trainer Mario Been. Been verweet Van Beukering met te veel kilo's uit de feestdagen te zijn gekomen. Van Beukering leek met de winnende treffer zijn 'gram' te halen.

Twente probeerde van alles, maar kon niet scoren. Diep in blessuretijd bepaalde Engelaar met een prachtig afstandschot voor eindstand: 2-2. De blessuretijd lijkt nog een staartje te gaan krijgen. De beelden tonen duidelijk aan dat Babos na het doelpunt, Twente-speler Huysegems naar de grond haalt. NEC-trainer Mario Been werd in de blessuretijd nog naar de tribune gestuurd, nadat hij het veld was opgerend.

Door het gelijke spel staat NEC nu twee punten van de laatste plaats verwijderd. De Nijmeegse Eendracht Combinatie blijft nog diep in de gevarenzone bivakkeren. Twente stijgt naar de vierde plaats en wipt over Groningen heen. Kanttekening is wel dat de concurrenten van beide ploegen allen nog in actie moeten komen.