dinsdag, 8. januari 2008 - 20:43

Scholieren in actie voor AbiAdi

Emmen

AbiAdi is een klein en arm dorp in Ethiopië, tachtig procent van de mensen die er wonen zijn analfabeet en kunnen dus niet lezen en schrijven. Als de kinderen in AbiAdi niet leren lezen of schrijven, hebben ze ook geen kans op een betere toekomst. Op die manier blijven zij arm, blijven hun kinderen arm en komt er geen verbetering in de situatie in Afrika.

Om een klein beetje van die nood te lenigen zijn leerlingen van het Hondsrug College in Emmen een actie begonnen. De bedoeling is dat van het ingezamelde geld scholen worden gebouwd. De leerlingen hebben daarover contact met Elly van ’t Hul, een oud-docente van het Veste College in Coevorden. Zij verblijft al meer dan vier jaar als vrijwilligster in Ethiopië.

“Er zijn dus veel dingen in en rond AbiAdi die hard nodig zijn�, zeggen de betrokken scholieren. “Scholen, om de kinderen een betere toekomst te geven. Toiletgebouwen en gelegenheden om de handen te wassen, om de veel voorkomende blindheid tegen te gaan. Watervoorzieningen zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Elly van ’t Hul heeft meerdere projecten lopen om al deze dingen te realiseren. Enkele daarvan zijn al gelukt.�

Eén van de geslaagde projecten is het inrichten van een kleuterschool. Dat kon vorig schooljaar worden gerealiseerd na een inzamelingsactie door derdeklassers van het Hondsrug College gedaan.

“Wij hebben voor een loterij veel prijzen gekregen van winkels en bedrijven in de omgeving van Emmen. Zij waren erg gul voor ons�, zegt leerling Jeroen Monteban.�Nu is het de bedoeling dat alle leerlingen van het Hondsrug College loten gaan verkopen. Eén lot kost slechts één euro. Er zijn mooie prijzen te winnen; van een goede mp3-speler tot een keukenset. Met die ene euro kunnen de mensen ervoor zorgen dat de school in AbiAdi er komt. We hopen met deze loterij erg veel geld binnen te halen.�

Het bedrag dat de scholieren binnenhalen wordt door de organisatie ‘Wilde Ganzen’ verdubbeld. Jeroen Monteban: “We hopen daarmee gemakkelijk aan het streefbedrag van 20.000 euro te komen. Als mensen geen loten hebben gekocht kunnen ze natuurlijk ook zo een bedrag storten. Dat kan op giro: 31701481, t.n.v. Hondsrug College Emmen, o.v.v. Ethiopië.
Provincie:
Tag(s):