maandag, 12. mei 2008 - 18:49

Sibon schiet Heerenveen naar UEFA Cup-ticket

(Elfvoetbal) Sc Heerenveen heeft zich door een 2-2 gelijkspel tegen NAC verzekerd van een UEFA Cup-ticket. In een weinig onderhoudende wedstrijd konden de Brabanders de nederlaag in Friesland van afgelopen donderdag niet goedmaken en moeten ze zich richten op twee volgende play-off duels tegen NEC. Voor de bezoekers zit het seizoen er op.

Beide ploegen kregen in de beginfase goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na twee minuten spelen kon Paulo Henrique op Jelle ten Rouwelaar af na een slippertje van Kurt Elshot, maar de doelman bracht redding op de schuiver van de Braziliaan. In de vijfde minuut kreeg Rogier Molhoek een uitgelezen mogelijkheid, maar de middenvelder kopte in het zijnet.

Na een kwartier spelen nam de thuisploeg de wedstrijd in handen. Met Anthony Lurling en Joonas Kolkka als meest gevaarlijke mannen zochten de Bredanaren de aanval. De Friezen hielden zich vooral bezig met tijdrekken en probeerde op basis van het eerdere resultaat in Friesland een UEFA-Cup ticket binnen te slepen. Het spel van de bezoekers werd nog minder toen Roy Beerens geblesseerd uitviel en de controleur Christian Grindheim zijn plaats innam, in plaats van de meer aanvallende Jakob Poulsen.

NAC Breda kwam geheel terecht op voorsprong na 28 minuten spelen. Joonas Kolkka werd gelanceerd aan de rechterkant, liet Michael Dingsdag zijn hielen zien en behield uitstekend het overzicht. De Fin vond de vrijstaande Fouad Idabdelhay, die de bal achter Rob van Dijk schoot. Drie minuten voor rust mocht Gerald Sibon het voor de bezoekers van afstand proberen. De spits profiteerde van de slecht opgestelde muur en vuurde van 25 meter een kanonskogel onberispelijk in de kruising achter de verbouwereerde Ten Rouwelaar en schoot daardoor al de Bredase hoop aan diggelen.

De tweede helft was een formaliteit. De thuisploeg leek alle hoop te hebben opgegeven en de spelers van Heerenveen speelden zonder al te veel energie te willen verspillen. "Ik denk dat mijn treffer een knakmoment was voor de NAC", aldus Sibon in een eerste reactie. "Na de rust zagen we dat ze er niet echt meer voor gingen, dus toen was de wedstrijd gespeeld." Ernie Brandts beaamde de zienswijze van de Friese spits: "Na de treffer van Sibon was het geloof weg. Het is mentaal zo zwaar als je weet dat je nog drie doelpunten moet maken, maar we hebben er in ieder geval alles aan gedaan."

In de 75ste minuut kwam Heerenveen op voorsprong. Sibon werd weggestuurd door Bradley, passeerde kinderlijk eenvoudig de sluitpost en tikte de bal in het lege doel. Invaller Rogier Veenstra redde de eer voor de Brabanders. De spits bleef zijn achtervolgers voor en schoof de bal onder Van Dijk in de touwen, maar ook hij kon een wederopstanding van de Brabanders niet bewerkstelligen.

Gertjan Verbeek was opgelucht na de wedstrijd: "We zijn de eerste helft door het oog van de naald gekropen. Ik vond ons erg onrustig en toen NAC scoorde werd het weer een wedstrijd. We waren wat gelukkig met de vrije trap van Sibon. Toen was het geloof er weer bij ons en was het duel gelopen", aldus de naar Feyenoord vertrekkende oefenmeester, die zich voor de vierde maal op rij met Heerenveen plaatst voor het UEFA-Cup