woensdag, 13. augustus 2008 - 13:22

Sibon wederom goud waard voor Oranje

(Elfvoetbal) Het Nederlands olympisch team heeft op de Olympische Spelen met hangen en wurgen de kwarfinale bereikt. Dankzij een benutte strafschop van Gerald Sibon, in de 74ste minuut, won Oranje met 1-0 van Japan. Dat was genoeg, omdat Nigeria de Verenigde Staten met 2-1 aan de kant zette. Team USA speelde na drie minuten al met een man minder.

Aan de penalty voor Nederland ging een overtreding van VVV-speler Keisuke Honda vooraf. Hij trok Ryan Babel naar de grond. Koelbloedig benutte Sibon vervolgens het buitenkansje. De lange aanvaller schoot de bal recht door het midden. In het tweede groepsduel, tegen de Verenigde Staten, was Sibon ook al goud waard voor de equipe van Foppe de Haan. Ver in blessuretijd knalde hij toen de belangrijke 2-2 tegen de touwen.

Het duel met Japan kwam traag op gang. Na een kwartier spelen leek Sibon de eerste scoringsmogelijkheid te krijgen, maar hij kon zijn hoofd net niet tegen de bal krijgen. Bij Oranje oogde het spel slordig. De felle Japanners, al uitgeschakeld voorafgaande aan de wedstrijd, gaven het team van Foppe de Haan niets kado. Op het slechte veld probeerde Nederland het vooral met lange ballen, maar die bereikten de aanvallers Sibon, Roy Makaay en Ryan Babel zelden.

In de 35ste minuut heeft Oranje geluk, als Babel de bal vanuit een hoekschop bijna in het eigen doel werkt. Gelukkig staat Kenneth Vermeer op de juiste plek. Vlak voor rust beleefde het Nederlandse team even een korte opleving, maar de grote mogelijkheden bleven uit.

Na de onderbreking kwam Nederland iets beter uit de startblokken, dankzij enkele gevaarlijke spelhervattingen. Jonathan de Guzman stichtte gevaar uit een vrije trap. Even later mocht Royston Drenthe aanleggen, zijn poging belandde op de paal. Omdat Oranje op de aanval speelde, liet het achterin soms een steek vallen.

Na een uur raakt Morishige namens Japan de paal. De Haan schrikt dat niet af. Hij heeft geen andere keus dan 'alles of niets', en besluit nog offensiever te spelen. Hedwiges Maduro kon naar de kant, Otman Bakkal was zijn vervanger. Uiteindelijk werd het voorlopig 'alles', omdat Honda een stomme overtreding beging in het strafschopgebied. Ondanks intimidatie van de Japanners, houdt Sibon het hoofd koel en schiet hij Nederland naar de belangrijke overwinning.

Het bereiken van de halve finale wordt een flinke uitdaging. Het Nederlands team neemt het zaterdag in de kwartfinale namelijk op tegen het sterke Argentinië, met onder meer Lionel Messi in de gelederen.