dinsdag, 2. december 2008 - 10:14

Snoepsigaret maken stap naar 'echt' roken gemakelijker

Nijmegen

Ook dit jaar zijn in de zak van Sinterklaas naast pepernoten, chocoladeletters en marsepein ook weer chocoladesigaretten te vinden. Een bekende winkelketen levert zelfs een uitgebreid pakket snoepgoed in de vorm van tabaksproducten.

In dit pakket zitten naast chocoladesigaretten, een pakje 'shag' (met 'super zwaar gepofte rijst'), een speelgoedaansteker en een speelgoedpijp. Het lijkt misschien onschuldig, maar speel- en snoepgoed in de vorm van tabaksproducten maakt de stap naar 'echt' roken gemakkelijker, aldus Rebecca de Leeuw en Rutger Engels van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij doen onderzoek naar factoren die van invloed zijn op verslavingsgedrag, zoals roken, drinken en drugsgebruik.

De Nijmeegse wetenschappers wijzen op onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Jonathan Klein en collega’s. Daaruit blijkt dat kinderen die snoepsigaretten hebben ‘gerookt’ een grotere kans hebben om later daadwerkelijk te gaan roken. Het idee hierachter is dat kinderen door dergelijk snoep- en speelgoed roken sneller als sociaal acceptabel gedrag zien. De stap naar ‘echt’ roken is dan gemakkelijker.

Volgens de Nijmeegse onderzoekers zijn deze resultaten bekend bij de tabaks- en snoepindustrie. Beide industrieën zien snoepsigaretten als een effectieve manier om toekomstig rookgedrag bij kinderen te promoten. Sterker nog, de mogelijke schadelijke gevolgen van het 'roken' van snoepsigaretten op het latere rookgedrag van kinderen, is door de zoetwarenindustrie doelbewust uit de publiciteit gehouden. Klein en collega’s hebben vastgesteld dat de snoepindustrie onderzoek heeft laten uitvoeren naar de mogelijke gevolgen van het hebben van snoepsigaretten. De resultaten die wijzen op de schadelijke gevolgen van snoepsigaretten zijn vervolgens weggelaten uit het onderzoeksrapport.


In 2002 adviseerde het Europees Parlement om de productie, invoer en verkoop van eetwaren en speelgoed in de vorm van tabaksproducten te verbieden. De Wereldgezondheidsorganisatie pleitte in 2003 voor eenzelfde verbod.
Categorie:
Tag(s):