zaterdag, 6. december 2008 - 22:32

Sparta geen partij voor Twente

(Elfvoetbal) Drie dagen na de historische zege op Schalke'04 heeft FC Twente ook op nationaal niveau laten zien in topvorm te verkeren. De ploeg van Steve McClaren versloeg het bezoekende Sparta overtuigend: 6-2. Een knappe prestatie, omdat traditionele subtoppers als Twente na een Europese wedstrijd geregeld steken laten vallen in het daaropvolgende Eredivisie-duel. Bij Twente was van vermoeidheid of onderschatting echter totaal geen sprake. De thuisclub trok vanaf de aftrap daadkrachtig ten aanval en had de wedstrijd al voor rust beslist.

Pechvogel van de dag was Spartaan Donovan Slijngard. De van Ajax gehuurde linksback zag in de eerste helft de bal tot tweemaal toe via zijn eigen lichaam het Spartaanse doel in vliegen. Na 21 minuten caramboleerde een schot van Kenneth Perez tegen de voet van Slijngard, waarna de bal in de korte hoek verdween: 1-0. Twintig minuten later waagde de linksachter een dappere poging om een voorzet van Eljero Elia te onderscheppen. De jonge verdediger sprong op en kopte de bal krachtig langs zijn reeds uitgekomen doelman Harald Wapenaar.

Omdat Blaise N'Kufo tussendoor twee keer met zijn hoofd had weten te scoren, stond het bij rust al 4-0 voor de thuisclub. Harde cijfers voor Sparta, dat vorige week juist zo verrassend met 4-0 had weten te winnen van NAC. De Rotterdamse verdediging, het hele seizoen al de zwakke plek van Sparta, bleek echter niet bestand tegen het creatieve vermogen van Twente, dat in Perez, Elia en Marko Arnautovic over drie spelers beschikt die met een enkele beweging hun tegenstander kunnen uitspelen.

Voor de tweede helft was het dan ook de vraag of de thuisclub in staat zou zijn de 6-0 overwinning op Heerenveen van twee weken geleden te overtreffen. Daar kwam het niet van, omdat Twente zichtbaar gas terug nam. Het gevolg was een teleurstellende tweede bedrijf. In de slotfase verslapte aan beide kanten de verdedigende concentratie en produceerde zowel Twente als Sparta een tweetal treffers voor de statistieken. Cijfers die overigens steeds gunstiger beginnen uit te vallen voor FC Twente. De ploeg van McClaren had in het begin van het seizoen nog veel moeite met scoren, maar heeft in de laatste drie duels meer gescoord dan in de eerste elf wedstrijden van de competitie. Een opmerkelijk feit dat de uitstekende vorm bevestigt van Twente, dat zich dan ook terug vind op een voorlopige tweede plaats in de Eredivisie.