zondag, 13. april 2008 - 17:47

Sparta zeker van lijfsbehoud na 4-2 zege

(Elfvoetbal) Sparta heeft zich vanmiddag veilig gespeeld in de eredivisie. De ploeg versloeg Heerenveen met 4-2, terwijl het tijdens de rust met 0-2 achterstond.

Beide ploegen begonnen aanvallend aan het duel. Vanaf de eeste minuut was het wachten op een doelpunt. Na dertien minuten was het dan ook zover. Daniel Pranjic werd door Michael Braldey vrij voor Sparta-doelman Sander Westerveld gezet. De Kroaat twijfelde geen moment en scoorde beheerst de 0-1.

Het was aan Westerveld te danken dat Heerenveen gedurende de eerste helft niet verder uitliep. De voormalige Oranje-international voorkwam met enkele bekwame reddingen een grotere voorsprong van de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

Het laatste kwartier verdween het tempo enigzins uit de wedstrijd, maar dat hinderde Heereveen niet om de 0-2 te maken. Vlak voor rust kon Gerald Sibon eenvoudig een hoekschop van Roy Beerens binnenkoppen. Voor de tweede maal strafte Heerenveen daarmee een grove dekkingsfout van Sparta af.

Tien minuten na rust scoorde Charles Dissels de aansluitingstreffer. De aanvaller controleerde de bal op deborst en schoot het leer vervolgens op mooie wijze achter doelman Rob van Dijk: 1-2. Niet veel later ontsnapte Sparta-speler Sjaak Polak aan een rode kaart. De verdediger trok Beerens omver terwijl de aanvaller vrije doorgang had richting Westerveld. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer zag in het voorval 'slechts' een gele kaart.

In plaats van een plaatsverwijzing, scoorde Sparta na ruim een uur de gelijkmaker. Een perfect uitgevoerde counter werd door Nourdin Boukhari bekroond met een doelpunt: 2-2. Sparta speelde vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd. Een handsbal van Gianni Zuiverloon leverde de thuisploeg zelfs een strafschop op. Polak liet het buitenkansje niet onbenut en zette Sparta zodoende op een 3-2 voorsprong.

Uitblinker Marvin Emnes gooide tien minuten voor tijd het duel definitief op slot. Op aangeven van collega-aanvaller Dissels knalde hij de 4-2 binnen achter doelman Van Dijk.

Door de zege is Sparta zeker van lijfsbehoud. Heerenveen moet volgende week tegen Excelsior winnen om deel te kunnen nemen aan de Champions League play-offs. Door het verlies van Feyenoord heeft de ploeg van Verbeek niet al te veel averij opgelopen.