zaterdag, 8. november 2008 - 20:51

Strijdlustig NEC vergroot zorgen PSV

(Elfvoetbal) Aanvallend kon de regerend kampioen simpelweg geen moment aanspraak maken op een overwinning. De ploeg, die deze week in de Champions League al niet tot scoren kwam in Marseille tegen Olympique (3-0), kreeg het in Nijmegen maar zelden voor elkaar om tot een fatsoenlijke kans te komen. Met name in de eerste helft was het erg matig wat PSV liet zien.

Tegen de best presterende club van de provincie Gelderland kwamen de bezoekers in het eerste gedeelte van de wedstrijd niet tot één opgelegde kans. Spits Danny Koevermans zat in de tang bij het centrale verdedigingsduo van de thuisclub, dat deze keer bestond uit Wisgerhof en Ramon Zomer. Ook de aanvallend ingestelde middenvelder Ibrahim Afellay kon in Nijmegen geen indruk maken. Doelman Gábor Babos van NEC beleefde dan ook een relatief rustige eerste 45 minuten. De meest indrukwekkende doelpoging van PSV werd ondernomen door de Hongaar Balasz Dzsudzsák. Hij schoot de bal loeihard richting het doel, maar zijn landgenoot was goed bij de les en hield de bal tegen.

Aan de andere kant van het veld had de Zweedse keeper Andreas Isaksson het drukker dan zijn Hongaarse collega-doelman. In de beginfase van de wedstrijd zag hij hoe een door de Fin Lasse Schöne geschoten bal via verdediger Timmy Simons over de zijlijn rolde. Uit de ontstane corner kwam de enige goal van de avond. De bal werd voor het doel geslingerd door de uitstekend spelende Schöne, die zag hoe de hard werkende middenvelder Bas Sibum het leer met zijn hoofd verlengde. Bij de tweede paal was geen enkele Eindhovenaar te zien, maar dook wél aanvoerder Wisgerhof van NEC op. Hij tekende van dichtbij voor zijn tweede treffer van het seizoen: 1-0.

Wat trainer Huub Stevens van PSV daarna ook probeerde: zijn team bleef onmachtig in het McDos Goffertstadion. Ook het inbrengen van Danko Lazovic - de spits uit Servië verving de tegenvallende Koevermans - kon daar niets aan veranderen.De Serviër leek zich vooral te ergeren aan zijn tegenstanders, aan zijn teamgenoten én aan zichzelf. Tot een fatsoenlijke kans kwam de aanvaller dan ook niet. In de slotfase van de wedstrijd werd de Brabantse voorhoede versterkt door de talentvolle spits Stef Nijland, die als vervanger van de verdedigende middenvelder Stijn Wuytens in de ploeg kwam. Hij werkte hard, maar kon niets forceren. Zoals ook PSV-aanvoerder Simons, die in de laatste minuten van de partij in de aanval te vinden was, geen indruk kon maken op de Nijmeegse defensie.

Ondanks de kansloze nederlaag in Nijmegen staat PSV nog altijd boven NEC op de ranglijst. De ploegen hebben evenveel punten verzamelden in de eerste tien wedstrijden van het seizoen, maar het doelsaldo van de landskampioen is iets beter dan dat van de thuisclub. De Eindhovenaren staan voorlopig vierde, terwijl het elftal van Mario Been is opgerukt naar de vijfde plek.