vrijdag, 7. maart 2008 - 22:55

Tiental Heracles verslaat slap Utrecht

(Elfvoetbal) Heracles heeft vrijdagavond in eigen huis een verdiende overwinning geboekt op FC Utrecht: 2-1. In een aantrekkelijk duel was de ploeg van Geert Heerkes de bovenliggende partij. De bezoekers speelden pover en leken nauwelijks in een winst te geloven.

De thuisploeg kwam in een leuke beginfase het beste uit de startblokken. Kai Michalke kreeg na twee minuten spelen de eerste mogelijkheid van het duel na goed voorbereidend werk van Srdan Lakic, maar zijn inzet ging voorlangs.

Tien minuten later mochten de bezoekers de eerste kans noteren. Na een hoekschop van Leroy George wist Alje Schut zijn hoofd tegen de bal te zetten, maar de centrale verdediger zag zijn poging via de buitenkant van de paal achter gaan. Niet veel later werd het aluminium wederom getest, maar ditmaal aan de andere kant. Lakic schatte een vrije trap van Gonzalo Garcia-Garcia goed in en kopte hard op het Utrechtse doel, maar zijn inzet viel op de paal.

De kansenregen voor de thuisploeg bleef aanhouden. Everton en Michalke waren dichtbij een treffer, maar vonden FC Utrecht-doelman Niels de Ruiter op hun weg. In de tussentijd was Robin Nelisse nog gevaarlijk voor de bezoekers na een slippertje van Ouedrago, maar de spits schoot over.

In de 29ste minuut kwam Heracles dan toch op een verdiende voorsprong. Garcia-Garcia lanceerde Everton (foto, rechts) met een prima steekbal. De Braziliaan schudde zijn directe tegenstander Erik Pieters (foto, links) van zich af en schoot de bal, via de voet van de Utrecht-doelman, in de rechter bovenhoek.

Na de onderbreking zochten de bezoekers de aanval. Het tempo bleef hoog en het spel golfde op en neer. In de 52ste minuut stuitte Nelisse na een goede aanval op Martin Pieckenhagen. De herkansing was voor Leroy George, maar zijn inzet ging over.

Emmanuel Boakye leek in de 58ste minuut zijn ploeg ernstig te benadelen. De Ghanees haalde op het middenveld Cedric van der Gun hard onderuit, pakte zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest dus met rood het veld verlaten. Tien minuten na de rode prent maakt Tim Cornelisse de gelijkmaker. De rechtsachter schoot met een droge knal de bal onberispelijk achter Pieckenhagen.

Heracles leek zich, ondanks het goede spel, met een gelijkspel of minder te moeten verzoenen, maar in de 73ste minuut was het Lakic die de winnende treffer binnen schoot. De Serviër werd niet aangepakt door de Utrecht-defensie en liet met een verwoestend schot De Ruiter volstrekt kansloos.

In de slotfase was het pompen of verzuipen voor de ploeg van Heerkes en bleven de Almeloërs met hangen en wurgen overeind. Invaller Giuseppe Rossi had tot twee maal toe de gelijkmaker op de schoen, maar de Utrecht-spits faalde beide keren, waardoor Heracles terecht de drie punten in Almelo hield.