zondag, 15. juni 2008 - 23:09

Turkije door na zinderende slotfase

(Elfvoetbal) Een kwartier voor tijd leunde Tsjechië nog rustig achterover. Het elftal stond op een comfortabele 2-0 voorsprong en er leek geen vuiltje aan de lucht. Toch zou Turkije zich na een zinderende slotfase naar een 3-2 overwinning knokken. Nihat Kahveciw werd de grote man. Via twee treffers van de spits komt er voor Tsjechië al een vroegtijdig einde aan EURO2008.

Tsjechië begon sterk aan de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Karel Brückner had het meeste balbezit en was veelvuldig op de helft van de tegenstander te vinden. Vooral Jan Koller toonde zich een ware plaag voor de Turkse verdedigers. De boomlange spits, die in het tweede groepsduel tegen Portugal (3-1 verlies) nog werd gepasseerd, bleek in de luchtduels letterlijk een maatje te groot voor het centrale verdedigingsduo van Turkije. Servet Çetin en Emre Güngör hadden dikwijls een overtreding nodig om de geroutineerde aanvaller uit de wedstrijd te spelen.

Deze strijdwijze leek lange tijd succesvol, want beide ploegen hadden gedurende de eerste helft de grootst mogelijke moeite om uitgespeelde kansen te creëren. Alleen Libor Sionko zocht een aantal keer het avontuur op en zag zijn schot na een individuele actie maar rakelings over de lat van het Turkse doel verdwijnen.

Tien minuten voor rust was het wel raak. Zdenek Grygera stoomde aan de rechterkant op en leverde een perfecte voorzet af op Koller. De spits toornde boven alles en iedereen uit en kopte zuiver binnen: 0-1. Marek Matejovský maakte dit niet meer mee. De Tsjechische middenvelder raakte in de 38ste minuut geblesseerd aan zijn enkel, nadat teamgenoot Sionko tijdens een val op ongelukkige wijze op zijn voet was beland. Matejovský kon niet meer verder en moest zich noodgedwongen laten vervangen door David Jarolim.

In het tweede bedrijf schoten de Turken uitstekend uit de startblokken. Het elftal van bondscoach Fatih Terim gaf zich niet gewonnen en drukte de opponent ver terug in de eigen zestien. De ploeg kreeg een aantal kleine kansjes, maar toonde zich niet zuiver genoeg in de eindpass. Tuncay Sanli was wel dichtbij een treffer, maar de middenvelder kopte recht in de handen van doelman Petr Cech.

In een fase waarin de gelijkmaker in de lucht hing, kwamen de Tsjechen op 0-2. Eerst miste Koller op randje buitenspel nog een opgelegde kans, maar een minuut later vond Jaroslav Plašil wel het net. De middenvelder zette zijn voet tegen een strakke voorzet van Sionko. Keeper Volkan Demirel kwam met zijn hand nog wel bij de bal, maar kon niet voorkomen dat het leer de doellijn passeerde.

De wedstrijd leek beslist, maar opnieuw stroopten de Turken hun mouwen op. Het elftal bleef vechten als leeuwen, hartstochtelijk aangemoedigd door de eigen aanhang. Een kwartier voor tijd kreeg Arda Turan de bal in geheel vrijstaande positie in zijn voeten. De spelmaker controleerde en schoot zuiver binnen in de linkerbenedenhoek: 1-2.

Wat volgde was een zinderende slotfase, waarin Tsjechië zich alleen nog maar beperkte tot verdedigen. Turkije viel aan en creëerde kansen. Het was de ervaren doelman Petr Cech die drie minuten voor tijd gruwelijk in de fout ging door een voorzet van Hamit Altintop uit zijn vingers te laten glippen. Kahveci kon de bal vervolgens in het lege doel tikken: 2-2.

Omdat beide ploegen evenveel punten en precies hetzelfde doelsaldo hebben, leek de wedstrijd beslist te gaan worden via strafschoppen. Maar Turkije kwam in reguliere speeltijd toch nog op 3-2. Nihat kreeg op randje buitenspel een vrije doortocht en schoot oog in oog met Cech schitterend binnen.

In blessuretijd kreeg Demirel nog een rode kaart, na een opponent tegen de grond te hebben gewerkt. Omdat de Turken al drie keer hadden gewisseld, moest Tuncay in de resterende seconden het doel verdedigen. De speler hoefde echter niet in actie te komen, waardoor Turkije zich na een knotsgekke slotfase kan gaan opmaken voor de kwartfinale.