zaterdag, 21. juni 2008 - 10:46

Turkije verslaat Kroatië na strafschoppen

(Elfvoetbal) Kroatië was de betere ploeg, maar het is Turkije dat zich voor het eerst in de geschiedenis voor de halve finale van een EK heeft weten te plaatsen. In een tamme wedstrijd kreeg de ploeg van bondscoach Slaven Bilic de beste kansen, maar kwam het niet tot scoren. Vlak voor het verstrijken van de verlenging kwam Kroatië via Ivan Klasnic op voorsprong. Het leek de winnende treffer te worden, maar Turkije kwam via een alles of niets poging alsnog langszij. Semih Sentürk was in blessuretijd van de verlenging de gevierde man. De strafschoppen werden vervolgens beter genomen door Turkije.

Het eerste kwartier in het Ernst-Happel-Stadion was voor de Turken. De ploeg van bondscoach Fatih Terim kon het veldoverwicht echter niet in kansen omzetten. Turkije zakte vervolgens ver weg. Onder aanvoering van Luka Modric trokken de Kroaten richting het vijandelijke doel. De mannen van Slaven Bilic hadden vervolgens tot de rust het beste van het spel. Olic kreeg de grootste kans, maar de HSV-speler schoot van dichtbij op de lat. In de rebound schoot Modric over het doel.

De Turken hadden vooral moeite met de opkomende backs Daniel Pranjic en Vedran Corluka. Tot opluchting van alles en iedereen wat Turkije een warm hart toedraagt, vielen de voorzetten van de vleugelverdedigers niet op de goede plaats. Mehmet Topal zorgde voor het enige Turkse wapenfeit. De middenvelder schoot van zo'n veertig meter rakelings naast het doel.

Kroatië kreeg in de tweede helft de beste kansen op een doelpunt. Invaller Ivan Rakitic trapte alleen voor de Turkse doelman Rüstü Recber hoog over en Ivica Olic stuitte vlak voor tijd op de sluitpost van Turkije. Rüstü tikte in de 84e minuut bovendien een vrije trap van Darijo Srna knap uit de bovenhoek.

Omdat het scorebord ook na negentig minuten nog op 0-0 stond, moest er worden verlengd. Het saaie duel kwam pas los in de laatste minuut van de verlenging. Invaller Klasnic, die lang niet kon voetballen vanwege twee niertransplantaties, kopte van dichtbij raak, op aangeven van Modric. De Kroaten vierden al feest, maar een andere invaller deed het onvoorstelbare. Semih Senturk schoot in de laatste seconde de gelijkmaker binnen.

De mentale tik van de gelijkmaker werkte door in de strafschoppenserie. Modric en Ivan Rakitic waren zo van streek dat ze vanaf de strafschopstip naast het doel van Rüstü mikten, waarna de 'panter' van Turkije de laatste penalty van Petric ook nog wist te stoppen.

Zo gaat Turkije door naar de laatste vier. Duitsland is woensdag de tegenstander. De ploeg kan in het komende treffen met 'Die Mannschaft' niet beschikken over Emre Asik, Arda Turan en Tuncay Sanli, die in de wedstrijd tegen Kroatië tegen een schorsing aanliepen.