zaterdag, 15. maart 2008 - 23:21

Twente in doelpuntrijk duel langs Vitesse

(Elfvoetbal) FC Twente heeft in een aantrekkelijk duel met 4-3 gewonnen van Vitesse. De thuisploeg was de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar maakte het zichzelf onnnodig lastig. Bij de Arnhemmers startte Theo Janssen in de basis. De middenvelder werd vorige week nog om disciplinaire redenen buiten de selectie gelaten, maar is na een goed gesprek met de technische staf weer in genade aangenomen.

Al na vijf minuten had Aad de Mos genoeg gezien. De oefenmeester van Vitesse was niet tevreden over de inbreng van Haim Megrelishvili en haalde de verdediger abrupt naar de kant. De Israëliër zou zijn directe tegenstander Romano Denneboom een minuut daarvoor teveel ruimte hebben gegund, waardoor de aanvaller van FC Twente de 1-0 op het scorebord kon zetten. Denneboom mocht vanaf rechts vrij naar binnen snijden en vond met zijn linkerbeen de rechterbenedenhoek: 1-0. De fout van Megrelishvili betekende het debuut voor Jong Vitesse-speler Alexander Büttner.

In het restant van de eerste helft bleef het eenrichtingsverkeer in Enschede. Toch zou Twente na de ingreep van De Mos geen kans meer creëren. "Laat ze maar in de val lopen," schreeuwde de trainer vanaf de zijlijn richting zijn spelers, die deze boodschap uitstekend begrepen. Want vlak voor rust kregen de bezoekers opeens twee grote mogelijkheden. De eerste werd door Juan Lorca nog om zeep geholpen, maar met de volgende goed uitgevoerde counter wist de aanvaller wel raak. Alleen voor doelman Stephan Veenboer, die speelde omdat eerste keeper Piet Velthuizen met een schorsing op de tribune zat, schoot Lorca de bal behendig in de touwen: 1-1.

De toeschouwers in het Arke Stadion kregen een zeer attractieve tweede helft voorgeschoteld. Al na één minuut lag de bal in het netje. Claudimir zette op links aan voor een solo en gaf strak voor. Santi Kolk stond vervolgens op de juiste plaats om binnen te schuiven. Datzelfde gold enkele ogenblikken later voor Blaise N'Kufo. De spits reageerde alert op een redding van Veenboer, die een harde uithaal van Edson Braafheid niet onder controle kreeg: 2-2.

In de 57ste minuut kreeg de topscorer van Twente opnieuw een niet te missen kans. Nadat Civard Sprockel N'Kufo in het strafschopgebied naar de grond had getrokken, wees scheidsrechter Pol van Boekel naar de stip. De Zwitser nam vervolgens zelf plaats achter de bal, maar schoot tot ieders verbazing naast.

In de 73ste minuut kreeg debutant Büttner na een onbesuisde overtreding op Denneboom zijn tweede gele kaart en mocht met rood vertrekken. Met een man meer nam de thuisploeg nog meer het heft in handen. Vitesse kwam in de vernauwing en kon alleen nog maar trachten te overleven. Die hoop werd al snel de kop ingedrukt, want vier minuten na de rode kaart kwamen de Enschedeërs op 3-2. N'Kufo kopte een voorzet van Jeroen Heubach fraai op doel, maar Veenboer redde met een katachtige reflex. Helaas voor de debuterende sluitpost stond opnieuw een Twente-aanvaller paraat om de rebound binnen te werken. Ditmaal was Youssouf Hersi er als de kippen bij: 3-2.

In de slotfase leken de Tukkers de wedstrijd te beslissen, toen N'Kufo uit een hoekschop van Luke Wilkshire geheel vrijstaand kon binnenkoppen: 4-2. Toch maakte de thuisploeg het zichzelf nog even lastig, door Vitesse terug in het duel te laten komen. Na een harde knal van Theo Janssen, kreeg Claudemir de bal pardoes voor de voeten en bracht met zijn eerste treffer in Arnhemse dienst de spanning terug in de wedstrijd. Veel tijd hadden de bezoekers echter niet meer, want een paar minuten later floot Van Boekel voor het laatst. Twente houdt door deze overwinning aansluiting met de subtop. De ploeg van trainer Fred Rutten staat nu op de zevende plaats.