zondag, 23. november 2008 - 17:41

Utrecht met kinderlijk gemak langs Vitesse

(Elfvoetbal) Het leek er lange tijd op dat er bij Utrecht-Vitesse niet veel doelpunten zouden vallen. De eerste helft was van een matig niveau zonder uitgespeelde kansen. Tekenend was ook dat het eerste schot op doel pas na dik twintig minuten viel te noteren. Toch pikte de thuisclub na een half uur de eerste treffer mee. Sébastien Sansoni gaf Sander Keller teveel ruimte bij een corner en de centrale verdediger kon van dichtbij binnenkoppen. Utrecht-doelman Michel Vorm deed in de eerste helft voor spek en bonen mee en kreeg niks te doen.

Het echte spektakel begon pas na rust. Onder aanvoering van invaller Tom Caluwé, die zich ontpopte als de architect van Utrecht, begon zijn ploeg lekker te combineren. Een snelle uitval gaf de Belg drie minuten na rust de eerste kans, maar zijn lob vloog net naast het Vitesse-doel. Zestig tellen later was het wel raak. Caluwé gaf mee aan Cedric van der Gun, die de bal rustig in de verre hoek kon schuiven.

Ali Boussaboun kreeg het daarna op zijn heupen en besliste het duel na een uur. De aanvaller werd op de middenlijn weggestuurd, maar moest de vijftig volgende meters nog wel alleen overbruggen. De Utrecht-aanvaller bleef koel, omspeelde doelman Piet Velthuizen en schoot via de benen van Frank van der Struijk binnen. Met een toverkunstje prikte Boussaboun ook de 4-0 binnen. Een actie richting achterlijn leek op niks uit te lopen, maar de handige aanvaller schoof vanuit een onmogelijke hoek toch binnen.

Vitesse moest zich diep schamen over het vertoonde spel. Waar Utrecht zich in de rust herpakte, speelden de Arnhemmers een hele wedstrijd inspiratieloos. Er was ook geen strijdlust, geen creativiteit en de wil om te winnen of een punt te pakken leek te ontbreken. De enige kans voor Vitesse kwam dan ook na een fout van Utrecht. Alje Schut dacht een bal rustig te kunnen terugspelen op zijn doelman Michel Vorm, maar zag Ricky van Wolfswinkel over het hoofd. De Arnhemse spits was echter niet scherp en Vorm kon ingrijpen.

Utrecht klimt door de overwinning naar de tiende plek. Vitesse blijft in de problemen. Na twaalf duels staan de Arnhemmers, met tien punten, net boven de degradatiestreep.