zondag, 5. oktober 2008 - 22:15

Utrecht op karakter langs vermoeide Tukkers

Utrecht

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft zich zondagmiddag in de eigen Galgenwaard met 3 -0 langs FC Twente geknokt. Loic Loval (9de minuut) en Francis Dickoh (50ste minuut / foto) verzorgden de eerste twee treffers. Nick de Jong (90ste minuut) fleurde zijn debuut in het betaalde voetbal op en maakte het derde Utrechtse doelpunt.

Het eerste bedrijf in de Galgenwaard werd een prooi voor de thuisploeg. De elf Utrechters wisten er op een spekglad veld een fysieke strijd van te maken. De mannen van trainer Willem van Hanegem zaten er vanaf de aftrap bovenop, waardoor FC Twente het zo vertrouwde combinatievoetbal niet op de mat kon leggen.

FC Twente verscheen met Youssouf Hersi en Stein Huysegems aan de aftrap. Kenneth Perez en Romano Denneboom kregen rust voorgeschreven van trainer Steve McClaren, maar kwamen later in het duel nog in het veld.

Utrecht kwam al vroeg op voorsprong. Een ingooi van Tim Cornelisse belandde via de kluts bij Ali Boussaboun. De vervanger van de geblesseerde Morten Skoubo schoot van dichtbij tegen doelman Sander Boschker op. De rebound werd door de onvermoeibare Loic Loval (negende minuut) vervolgens tegen de touwen gekopt. Een uiterste krachtinspanning van Ronnie Stam om de bal voor de doellijn weg te werken kwam te laat.

Het duel speelde zich tot aan de rust op het middenveld af. Met de steun van de fanatieke eigen aanhang wist de cupfighter de bezoekers ver van het eigen doel te houden. De enige Twentenaar die zich aan de malaise wist te ontrekken was Eljero Elia. De vliegensvlugge buitenspeler bleek een ware plaag voor de vleugelverdedigers van de thuisploeg. Desondanks kreeg Elia slechts één grote kans. Een prima steekpass van Blaise N'Kufo bezorgde Elia een vrije doortocht richting het vijandelijke doel. De oud-speler van ADO Den Haag vergat vervolgens zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen. De strijd op het veld ging niet zonder slag of stoot. Liefst vier spelers bewandelde de gang naar de kleedkamers met een gele kaart op zak, terwijl dit er meer hadden moeten zijn, maar arbiter Jack van Hulten vergat een aantal keren straffen uit te delen.

Na de doelwisseling was het andermaal FC Utrecht dat de klok sloeg. Met slechts vijf minuten onderweg werd dit in een doelpunt uitgedrukt. Een voorzet van Leroy George werd door centrale verdediger Francis Dickoh knap binnen gekopt. Vlak na de verdubbeling van de score toverde Van Hanegem maar weer eens een talent uit de hoge hoed. De licht geblesseerde George werd vervangen door door de in het betaalde voetbal debuterende Nick de Jong.

Twente deed er tegen het einde van de wedstrijd alles aan om de aansluitingstreffer te bewerkstelligen, maar liep zich keer op keer stuk op de uitblinkende verdedigers van de thuisploeg. Ook invallers Marko Arnautovic, Romano Denneboom en Kenneth Perez konden het tij niet keren. Debutant De Jong schoot in de laatste minuut zelfs nog de derde treffer langs doelman Sander Boschker en bepaalde hiermee de eindstand op 3-0.

Door de nederlaag zijn de Tukkers de aansluiting met de top-drie kwijt. Utrecht klimt en staat nu op een twaalfde plaats in de Eredivisie.