zondag, 28. december 2008 - 22:35

Veerkrachtig Heerenveen nekt Groningen in extra tijd

(Elfvoetbal) In de slotseconde heeft sc Heerenveen zich tot winnaar van de derby van het noorden gekroond. Er stonden al 95 minuten op de klok toen Paulo Henrique de wedstrijd in het voordeel van de Friezen besliste, nadat een paar minuten eerder Andreas Granqvist een punt leek te hebben gered voor Groningen. De enerverende slotfase maakte veel goed, want de wedstrijd zelf was slordig en van een tegenvallend niveau.

Heerenveen opende op een dubieuze manier de score. Na elf minuten spelen probeerde Roy Beerens doelman Luciano te omspelen, slaagde daar maar half in, en besloot zich toen maar te laten vallen. Van contact tussen Beerens en Luciano was absoluut geen sprake, maar scheidsrechter Kevin Blom zag er een penalty in. Vanaf de stip scoorde Danijel Pranjic zijn elfde doelpunt van het seizoen.

De reactie van Groningen bleef lange tijd uit. Heerenveen mag dan een slechte naam hebben als het gaat om verdedigen, de Friese defensie bleef in de eerste helft eenvoudig overeind. Natuurlijk begingen Michael Dingsdag en consorten de gebruikelijke slordigheden, maar de Groningers stelden daar minstens zoveel onnodige fouten tegenover. Het gevolg was een bijzonder rommelige wedstrijd die geen recht deed aan het voetballende vermogen waar beide clubs in potentie over beschikken.

In de het begin van de tweede helft slaagde Groningen er wél in een gedegen offensief op touw te zetten. De thuisclub zette Heerenveen vast op de eigen helft en lostte schot na schot. Uiteindelijk was het Gonzalo Garcia Garcia die in de 54ste minuut met een geplaatste volley de verdiende gelijkmaker liet aantekenen.

Na de 1-1 verzandde het duel weer in het om beurten maken van fouten. Ron Jans poogde met drie invallers nog het tij te keren, maar het was juist invaller Shkodran Metaj die met onnodig balverlies de 1-2 inleidde. Christian Grindheim kon de bal eenvoudig overnemen en gaf hem af op Amor Smarason. De IJslandse spits zette Heerenveen met een bekeken schuiver op een niet verdiende voorsprong.

Groot leek dan ook de gerechtigheid toen Granqvist in de blessuretijd, met een intikker, de gelijkmaker scoorde. De veerkracht van Heerenveen bleek echter sterker dan die van de thuisclub. Scheidsrechter Blom liet nog een corner nemen, ongetwijfeld met de bedoeling om daarna af te fluiten. Henrique was echter sneller bij de bal dan dat Blom op zijn fluit kon blazen. En dus won Heerenveen alsnog. Door de overwinning passeert de ploeg van Trond Sollied FC Groningen op de ranglijst, en mag het zich officieus winterkampioen van het noorden noemen.