zondag, 2. november 2008 - 15:16

Vitesse boekt eerste thuiszege van het seizoen

(Elfvoetbal) Vitesse heeft zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in het eigen Gelredome een overwinning geboekt. De Arnhemmers wisten in een knotsgekke wedstrijd ADO Den Haag met 3-1 te verslaan. Het duel werd het eerste bedrijf overschaduwd door overtredingen, blessures en persoonlijke fouten. Vitesse bleek uiteindelijk de gelukkigste.

Al na 47 seconden werd de zwakte van de bezoekers blootgelegd. Een lange bal van achteruit viel achter de laatste Haagse linie. Julian Jenner snelde eenvoudig langs de trage Pascal Bosschaart. De aanvaller trok de bal voor het doel, waarna Ricky van Wolfswinkel de bal het laatste zetje kon geven.

Vitesse had het vervolgens aan zichzelf te danken dat de score niet hoger uitviel. De snelle Arnhemse buitenspelers liepen vleugelverdedigers Ahmed Ammi en Boschaart helemaal zoek. De vele voorzetten vielen echter niet op de juist plek.

Onder aanvoering van Yuri Cornelisse, na een blessureperiode terug in de basis, kwam ADO terug in de wedstrijd. Vitesse was een kwartier lang de kluts kwijt. Een voorzet van Cornelisse werd door Lex Immers in de negentiende minuut knap in de lange hoek gekopt. Na de aansluitingstreffer deden beide kemphanen weinig voor elkaar onder. Het spel golfde heen en weer, maar grote kansen leverde dit niet op.

Met een half uur op de klok lag de wedstrijd vijf minuten stil. Doelman Robert Zwinkels raakte bij een voorzet ploeggenoot Ammi vol in het gezicht. De deze zomer van VVV-Venlo overgekomen verdediger werd even later per brancard zwaar aangeslagen van het veld gedragen. Samir El Moussaoui kwam de Haagse gelederen van vers bloed voorzien. Het oponthoud zorgde voor de nodige miscommunicatie bij de ploeg van trainer André Wetzel. Van Wolswinkel kon zomaar vrij richting het doel van de Hagenaars dribbelen. Vlak voordat de talentvolle aanvaller wilde uithalen, was het Kum die hem de bal met een uiterste krachtinspanning wist te ontfutselen.

Vijf minuten later ging de geboren Duitser alsnog in de fout. Balvirtuoos Santi Kolk werd door Kum opzichtig naar de grond gehaald, waarna scheidsrechter Eric Braamhaar resoluut naar de stip wees. Kolk schoot de penalty vervolgens beheerst langs sluitpost Zwinkels. De zwak spelende Bosschaart ging op slag van rust met een hamstringblessure naar de kant en werd vervangen door Levi Schwiebbe.

Het tweede bedrijf in Arnhem bracht een stuk minder spektakel. Vitesse controleerde de voorsprong en bleef het betere veldspel op de mat leggen. De bezoekers verdedigden na de thee een stuk beter, maar konden het spel niet maken. De thuisploeg kreeg nog wel een goede kans via uitblinker Jenner. Het schot van de buitenspeler werd gepareerd door doelman Zwinkels. Een Haags offensief bleef uit. Invaller Niklas Tarvajarvi bepaalde de eindstand in de blessuretijd op 3-1.

Vitesse neemt dankzij de zege afstand van de degradatieplaatsen. ADO blijft de Arnhemmers nog altijd voor op de ranglijst. De residentieclub staat op de twaalfde positie, met als kanttekening dat de concurrenten later vanmiddag nog in actie komen.