zondag, 28. december 2008 - 0:53

Vitesse leeft én rukt op

(Elfvoetbal) Voor het eerst sinds 2 november is het Vitesse weer eens gelukt een wedstrijd te winnen. De Arnhemmers hadden in eigen huis niets te vrezen van de zwak spelende hekkensluiter FC Volendam. Alexander Büttner deelde na zes minuten de eerste tik uit (1-0), waarna twintig minuten later een blunder van keeper Jeroen Verhoeven de knock-out van de oranjehemden betekende (2-0). In de tweede helft maakten de Gelderlanders en de Noord-Hollanders allebei nog één doelpunt: 3-1. Vitesse rukt dankzij de zege op van de zestiende naar de veertiende plaats in de Eredivisie. Het team van Hans Westerhof is Roda JC en De Graafschap gepasseerd.

Niets leek de afgelopen weken te lukken bij de voetballers van Vitesse. Verdedigers lieten hun mannetjes lopen, aanvallers leken te lijden aan doelpuntenmaakvrees en de middenvelders werden aan alle kanten voorbij gehold. Maar zaterdagavond was dat allemaal -- althans, bijna allemaal -- anders. In de wedstrijd tegen FC Volendam, precies het duel dat absoluut gewonnen moest worden om een crisis te voorkomen, was Vitesse wél scherp. Flankspits Alexander Büttner maakte in zijn zeventiende partij als prof dan eindelijk zijn eerste doelpunt en Santi Kolk krikte zijn seizoenstotaal op naar vier, waardoor hij zich voorlopig de nieuwe seizoensclubtopschutter van de Arnhemmers mag noemen. Invaller Mads Junker maakte bovendien indruk en pakte zijn eerste goal van het seizoen mee. Hij zorgde in de 83ste minuut van het duel voor de beslissing, door de 3-1 te scoren.

En keeper Piet Velthuizen trad goed op, in de paar gevallen dat er een beroep op hem werd gedaan. Zo maakte hij in de eerste helft een inzet van rechtsback Kelvin Maynard onschadelijk ten koste van een hoekschop én voorkwam hij dat Bernard Hofstede een doelpunt maakte. Na de rust moest hij toch een keer vissen en lukte het hem dus niet om voor het eerst sinds 8 november de nul te houden. Invaller Gerson Sheotahul zette de bal mooi voor en een andere invaller, Melvin Platje, bracht met een tegendraadse kopbal de spanning terug in de degradatiekraker: 2-1.

Op dat moment schoten de bibbers er bij een aantal Vitessenaren weer in. Trainer Westerhof stond te coachen en te wijzen, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg vervolgens een minuut of twintig de mindere was van hekkensluiter FC Volendam. Het leverde Het Andere Oranje een aantal aardige kansen op, maar ook niet meer dan dat. De grootste mogelijkheid die zich bij de stand van 2-1 voordeed, werd door Mathieu Boots onbenut gelaten. De middenvelder van de Volendammers plaatste de bal goed in de hoek van het doel, maar zag tot zijn grote teleurstelling dat Frank van der Struijk de bal van de lijn haalde. Toen de Deen Junker een minuut of tien voor tijd de 3-1 liet aantekenen, was het Volendamse verzet definitief gebroken.