zondag, 30. november 2008 - 14:41

Vitesse vergeet Feyenoord pijn te doen

(Elfvoetbal) Vitesse en Feyenoord hebben in een uitermate aantrekkelijk duel met 1-1 gelijkgespeeld in het Gelredome. De Arnhemmers waren bijna de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar vergaten de trekker over te halen. Roy Makaay opende al na drie minuten de score door in de counter doelman Piet Velthuizen te verschalken. Nadat Vitesse al verscheidene kansen had gemist, was het aanvoerder Paul Verhaegh die in de 77ste minuut de verdiende gelijkmaker binnenschoot. Met het gelijkspel schieten de twee teams niets op.

Het was in Arnhem een waar foutenfestival, maar de thuisploeg had het beste van het spel. Na de openingstreffer van Makaay, de ex-Vitessenaar juichte niet bij zijn doelpunt, zette de ploeg van trainer Hans Westerhof meer druk en dat resulteerde in een handvol kansen.

Santi Kolk kreeg een goede kans nadat Nicky Hofs een kopduel won van Kevin Hofland, maar de Hagenaar schoot de bal net naast. De door Feyenoord verhuurde middenvelder speelde overigens een onopvallende wedstrijd. Hofs maakte vorig jaar nog de winnende goal in dienst van de Rotterdammers, maar kon in deze wedstrijd het ongelijk van de Feyenoord-leiding echter niet bewijzen.

Vitesse werd naarmate het duel vorderde beter en beter en vooral de jonge spits Ricky van Wolfswinkel kreeg een goede kans in de eerste helft. De Braziliaan Claudemir liep Tim de Cler op rechts het snot voor de ogen en gaf de bal perfect op de elfmeter. Daar liep de meegelopen Van Wolfswinkel en hij hoefde de bal maar in het doel te tikken. De spits werd blijkbaar zenuwachtig, want de bal verdween naast het doel van Henk Timmer.

Vlak voor rust kwam het team van trainer Gertjan Verbeek wederom goed weg. Een vrije trap vanaf links van Hofs werd door Sébastien Sansoni ingekopt en keeper Timmer en de paal voorkwamen de gelijkmaker. De vraag is of de doelman in dit geval uit had moeten komen, want erg zeker zag zijn optreden er niet uit. Feyenoord kon tegen het Vitesse-geweld niets doen. Het elftal grossierde eerder in veel defensieve wanordelijkheden.

Ook na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. De Arnhemmers maakten het spel en drong aan, terwijl de Rotterdammers loerden op de counter. Het duel werd steeds vermakelijker, omdat beide ploegen in een moordend tempo speelden. Hierdoor was het balverlies bij beide ploegen hoog en vooral de bezoekers speelden mat en slordig.

Het wachten was op de gelijkmaker en die kwam ook in de 77ste minuut. Verhaegh zette een één-twee op met de ingevallen Niklas Tarvajärvi en kreeg de bal prachtig -- achter het standbeen -- terug. Alleen op Timmer rondde hij gemakkelijk en verdiend af: 1-1.

In de slotfase bleef de Arnhemse formatie aanvallen. Door het risicovolle spel van de thuisploeg kreeg Feyenoord nog één goede kans in de counter. Luigi Bruins won het duel van Verhaegh en gaf de bal richting de elfmeter. Daar dook de verder onzichtbare Georginio Wijnaldum op, maar hij miste de bal op een haar.

Vitesse ging nog voor de winst, maar alle pogingen eindigden op Timmer of net naast of over. Hans Westerhof moet naar dit duel gekeken hebben met vertrouwen, want het Gelderse team verdiende meer dan een puntje. Feyenoord is nog steeds niet uit de dip en gezien de defensieve fouten zal dit voorlopig niet veranderen. Bovendien vielen De Cler en Bruins uit met blessures. Door de puntendeling staat Vitesse voorlopig veertiende en Feyenoord teleurstellend op een elfde plaats.