zondag, 3. februari 2008 - 9:33

Wervelend Heerenveen vernedert Vitesse

(Elfvoetbal) SC Heerenveen heeft op overtuigende wijze de wedstrijd tegen Vitesse gewonnen. De thuisploeg wervelde door het Abe Lenstra Stadion en stuurde de tegenstander van het kastje naar de muur. Met weergaloos voetbal vernederden de Friezen de Arnhemse opponent.

De ploeg van Gertjan Verbeek begon ijzersterk aan de wedstrijd. Na acht minuten spelen kreeg Miralem Sulejmani de eerste kans in het duel, maar Vitesse-doelman Piet Velthuizen kon redding brengen. Twee minuten later was het wel raak. Gerald Sibon verlengde een diepe bal op de snelle Sulejmani. De aanvaller van de Friezen ontsnapte aan buitenspel, omspeelde Velthuizen en schoot uiterst beheerst binnen.

Met prachtig verzorgd voetbal bleef Heerenveen de Arnhemmers aftroeven. Binnen het kwartier kwam de ploeg op een verdiende 2-0 voorsprong. Jakob Poulsen behield aan de rechterkant het overzicht en gaf de bal prima op maat op de inkomende Danijel Pranjic. De Kroaat twijfelde niet en met een goed geplaatst schot verschalkte de middenvelder Velthuizen.

Vitesse kwam na de ruime achterstand beter in het spel en kreeg meer grip op de wedstrijd. Via Civard Sprockel, Theo Janssen en Harrie Gommans kreeg het elftal van Aad de Mos nog mogelijkheden tot een aansluitingstreffer voor rust, maar de spelers faalden jammerlijk.

Nog maar net begonnen aan de tweede helft kregen de Friezen via Sulejmani en de voor Sibon ingevallen Paulo Henrique twee grote mogelijkheden, maar beide aanvallers konden het doel niet vinden. In de 50ste minuut was het wel raak voor de thuisploeg. Poulsen was zijn directe tegenstander de baas en bereikte Michael Bradley. De aanvallende middenvelder haalde hard uit en zag zijn inzet, met behulp van Paul Verhaegh, in het Arnhemse doel belanden.

Na de 3-0 was het verzet van de bezoekers gebroken en begonnen de Friezen aan een ware voetbalshow. De blauw-witte storm bleef razen door het Abe Lenstra Stadion en acht minuten na het derde doelpunt zette Zuiverloon de vierde op het scorebord. De rechtsachter rondde beheerst af na een wonderschone steekbal van Bradley.

De Mos toonde zijn onvrede door maarliefst drie maal te wisselen, maar het haalde niets uit. De Gelderse ploeg was niet bij machte de makkelijk voetballende Friezen enige strobreedte in de weg te leggen. De voor Bradley ingevallen Roy Beerens werd in de 66ste minuut niet aangepakt en scoorde prima na een mooie solo. De invaller vond veertien minuten later nogmaals het Arnhemse doel. De buitenspeler had de bal voor het intikken, nadat Pranjic niet zelfzuchtig was en het overzicht hield. Een andere invaller, Thomas Prager, zorgde voor het toetje. De middenvelder haalde vanaf de rand van de zestien meter verwoestend uit en liet Velthuizen volslagen kansloos.

Heerenveen stijgt door de overwinning naar de tweede plaats in de Eredivisie. Vitesse moet het linkerrijtje nog even uit het hoofd zetten.