zondag, 28. december 2008 - 0:55

Willem II overleeft comeback van Spartaans tiental

(Elfvoetbal) Na vier nederlagen op rij heeft Willem II eindelijk weer een wedstrijd gewonnen. De Tilburgers versloegen in het eigen stadion Sparta Rotterdam met 3-2. Zoals meestal wanneer Sparta in actie komt, was het duel doelpuntrijk en bijzonder leuk om naar te kijken.

De thuisploeg begon furieus aan de wedstrijd. De equipe van Andries Jonker was zichtbaar van zins om nog voor de winterstop de negatieve reeks tot een einde te brengen. Het felle spel van Willem II resulteerde al na drie minuten in de 1-0. Een hoekschop van Boutahar stuiterde via de schouder van Rens van Eijden in de verre hoek. Twintig minuten later stond Boutahar ook aan de basis van de 2-0. Dit keer werd zijn voorzet door Frank Demouge in het doel gekopt.

Zodoende leek de wedstrijd al in een vroeg stadium beslist, ook al omdat Sparta werkelijk niets wist te creëren. De Rotterdammers maakten een makke indruk en lieten zien waarom ze het hele seizoen nog geen uitoverwinning hebben geboekt.

Louter door dom optreden van Willem II-doelman Maikel Aerts werd Sparta in staat gesteld om terug te komen in de wedstrijd. Aerts maaide Rydell Popoen omver en moest vervolgens toekijken hoe Ruud Knol van elf meter de bal feiloos in de hoek plaatste: 2-1.

Een paar minuten later kreeg Sparta echter een tegenvaller te verwerken, mede door toedoen van scheidsrechter Michel Winter. De jonge arbiter zag Edouard Duplan, voor de tweede keer in de wedstrijd, een lichte overtreding maken en gaf de Fransman voor de ook nu weer een gele kaart. Terwijl Duplan met een zwaar Frans accent 'wat ies dit!' roepend de kleedkamer opzocht, bleef Sparta op slag van rust met tien man achter.

De tien overgebleven Spartanen begonnen echter uitermate gemotiveerd aan de tweede helft. Puur dankzij de toegenomen inzet speelde Sparta met tien man een stuk overtuigender dan het in de eerste helt had gedaan. De beloning volgde in de 54ste minuut, toen Joey Godee met een wegdraaiend schot de verdiende gelijkmaker langs Aerts knalde.

Maar ook nu kreeg Sparta meteen een tegenslag te verwerken, wederom dankzij dubieus optreden van Winter. Nadat Arne Slot in de eigen zestienmeter onopzettelijk hands maakte, kende Winter de thuisclub een strafschop toe. De penalty van Demouge werd echter vakkundig gekeerd door Harald Wapenaar.

Twee minuten later werd de doelman alsnog gepasseerd. Met een knap schot uit de draai schoot Arjan Swinkels Willem II naar een 3-2 voorsprong. Tot aan de 94ste minuut bleef Sparta dapper doorstrijden, maar een punt was het tiental niet gegund.