dinsdag, 22. januari 2008 - 22:44

Willem II wint verassend van Vitesse

(Elfvoetbal) Willem II heeft in een rommelig duel met 4-0 gewonnen van Vitesse. Na een saaie eerste helft, waarin slechts drie schoten op doel geleverd werden, liep de nummer laatst uit de Eredivisie in het tweede bedrijf over de gasten uit Arnhem heen. In een fase waarin Vitesse beter was en de beste kansen creëerde, kwam de thuisploeg via Arjan Swinkels tegen de verhouding in op voorsprong. Rydell Poepon, Saïd Boutahar en Darl Douglas tekenden vervolgens voor de overige treffers.

Willem II en Vitesse maakten er een matige eerste helft van. Beide ploegen speelden slordig en wisten geen enkele succesvolle aanval op te zetten. En dat terwijl de wedstrijd zo voortvarend begon. Al binnen twee minuten kon Poepon na een foute terugspeelbal van Theo Janssen alleen op Piet Velthuizen af gaan. De doelman toonde zich meteen alert en pakte de inzet van de Willem II-aanvaller.

In het restant van de eerste helft viel er zelden meer een schot op doel te noteren. De keren dat de aanvallers los kwamen van hun verdedigers, stonden zij buitenspel. Een doelpuntloze ruststand was dan ook het gevolg.

Vitesse-trainer Aad de Mos moest al binnen tien minuten noodgedwongen wisselen. Sebastien Sansoni verstapte zich in een poging de bal binnen te houden en kon niet meer verder spelen. Kevin van Diermen was zijn vervanger.

Willem II wisselde in de rust. Sergio Zijler bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Mohamed Messoudi. Ook Anduele Pryor stond vijf minuten na rust al klaar om namens Vitesse de teleurstellende Harrie Gommans af te lossen, toen de aanvaller spontaan een opgelegde kans kreeg. Na een pass van Santi Kolk stond Gommans helemaal vrij voor Maikel Aerts, maar schoot recht in de handen van de doelman. Meteen daarna volgde de wissel.

In de 58ste minuut kreeg Vitesse opnieuw een grote kans om de score te openen. Weer kwam de pass, na een verdedigingsfout, van Kolk. Mads Junker raakte de bal vervolgens totaal verkeerd.

Het bleken cruciale missers voor Vitesse, want enkele ogenblikken later lag de bal aan de andere kant in het netje. Swinkels was na een hoekschop van invaller Messoudi eerder bij de bal dan Velthuizen en kopte knap raak: 1-0.

Een minuut later verdubbelde de Tilburgers de score. Verdediger Van Diermen stapte te laat in voor buitenspel, waardoor Poepon na een goede steekpass van Boutahar alleen op Velthuizen af kon gaan. De Willem II-aanvaller bleef rustig en schoof de bal zuiver langs de Vitesse-goalie: 2-0.

De Mos greep in. Van Diermen, in de tiende minuut in het veld gekomen voor de geblesseerde Sansoni, werd alweer naar de kant gehaald voor aanvaller Juan de Lorca. Ook zijn collega Andries Jonker kon weer wisselen toen Poepon met kramp het veld verliet. Darl Douglas mocht voor het laatste kwartiertje zijn opwachting maken.

Veel brachten deze wissels niet teweeg. Willem II had in de slotfase weinig meer te vrezen van Vitesse. Met een comfortabele 2-0 voorsprong zat de ploeg op rozen. De Tilburgers kregen in de counter zelfs nog een aantal mogelijkheden om de score te vergroten. Invaller Douglas kwam oog in oog met Velthuizen, maar schoof de bal onrustig naast. Twee minuten voor tijd was het wel raak. Vitesse geloofde het wel en greep niet in toen Boutahar vrij doorliep richting doel. De middenvelder faalde niet: 3-0.

In blessuretijd pikte Douglas toch nog zijn doelpuntje mee. Na een misser van Boutahar, die opnieuw vrij mocht doorlopen, schoot de buitenspeler op fraaie wijze de rebound binnen en bepaalde daarmee de eindstand op 4-0. Dankzij deze overwinning en de nederlaag van Excelsior bij Heracles, is Willem II voorlopig van de laatste plaats verlost. De Tilburgers hebben één punt voorsprong op de Rotterdammers.