dinsdag, 16. september 2008 - 22:50

Zeldzame afstraffing voor PSV in Europa

(Elfvoetbal) In 2002 verloor PSV met 0-4 in eigen huis van Arsenal en twee jaar geleden ging de landskampioen in de kwartfinale van de Champions League met 3-0 onderuit tegen Liverpool. Maar normaal gesproken weten de Eindhovenaren de schade in het Philips Stadion redelijk beperkt te houden. Zo niet vanavond tegen Atlético Madrid: 0-3.

Trainer Huub Stevens kondigde voor het seizoen aan aanvallender met PSV te willen spelen. Wat toen niet voor aannemelijk werd aangenomen, werd tegen Atlético wel werkelijkheid. De Eindhovenaren schoten in de eerste Champions League-wedstrijd van het nieuwe seizoen furieus uit startblokken en Amrabat kreeg al na drie minuten zijn eerste kans. Het schot ging echter net over.

PSV liet linksback Antonio Lopez vrij in de opbouw, net als de Spanjaarden Erik Pieters met rust lieten. Maar waar de rood-witten er niet in slaagden Pieters veelvuldig te betrekken in het spel, golfde de ene na de andere aanval over de zwakke rechterkant van PSV. Omdat bovendien Jérémie Bréchet zijn dag niet had, was bijna elke offensieve dadendrang van Atlético gevaarlijk.

In minuut negen speelden de bezoekers een overtalsituatie aan de linkerkant goed uit. De bal belandde via het hoofd van Bréchet in de voeten van de volledig vrijstaande Maniche en die vond op zijn beurt Luis Garcia. Zijn strakke voorzet was een makkie voor Aguero, al werd die wel verkeerd gedekt door Carlos Salcido: 0-1.

Na twintig minuten vond stevens het mooi geweest en deed hij een tactische omzetting. Edison Méndez werd op Maniche gezet en Culina ruilde van positie met Amrabat. Toch bleven de kansen en doelpunten voor Atlético. Salcido haalde nog knap weg voor het hoofd van de inkomende Diego Forlan, maar in de dertigste minuut was daar opnieuw Aguero. Bréchet liet de Argentijn voor hem komen in het strafschopgebied en de spits schoot van dichtbij en in de draai hard raak.

PSV zette daar verder in de eerste helft alleen een goede loopactie van Danny Koevermans tegenover, die net een teenlengte tekort kwam om doelman Leo Franco te verrassen. Verder waren de foutieve passes en onrustige opbouw schrijnend om te zien. Dit was niet het PSV dat Europa altijd wist te verrassen met slim, geduldig en voorzichtig spel.

In de tweede helft bleek dat nogmaals toen Koevermans een ziekenhuisbal gaf aan Méndez, de Ecuadoriaan het leer niet kon controleren en Atlético via een combinatie tussen Luis Garcia en Maniche 0-3 kon maken. PSV deelde nog wat plaagstootjes uit via Afellay, Koevermans en invaller Danko Lazovic, maar overtuigend was het allemaal niet.

Dit nieuwe, aanvallende PSV was duidelijk een maat te klein voor Atlético. Vooral omdat het verdedigend niet goed in elkaar stak. En juist dat was jaren de pilaar waar de landskampioen in Europa op steunde. Stevens moet zich dus afvragen of dit wel de manier is om in de Champions League voor de dag te komen.