zaterdag, 30. augustus 2008 - 10:12

Zenit wint Europese Super Cup

(Elfvoetbal) Zenit Sint Petersburg heeft beslag weten te leggen op de Europese Super Cup. Als winnaar van de UEFA Cup nam de ploeg van trainer Dick Advocaat het in Monaco op tegen Champions League-winnaar Manchester United.

In de eerste helft wisten beide elftallen maar zelden gevaarlijk te worden. Pas na twintig minuten tekende Tevez namens Manchester United voor het eerste wapenfeitje van de wedstrijd. Het schot van de aanvaller was echter te zwak om doelman Malafeev te verschalken.

Diezelfde Tevez had tien minuten voor rust een schitterende individuele actie in huis, waaruit Wayne Rooney een niet te missen mogelijkheid kreeg. De spits treuzelde oog in oog met Malafeev echer te lang, waardoor de kans verkeken was.

Zenit was daarna de optisch betere ploeg en werd vooral gevaarlijk via de flanken. Op slag van rust kwamen de mannen van Dick Advocaat niet geheel onverdiend op voorsprong, dankzij een treffer van Pogrebnyak, die een hoekschop fraai raak kopte: 0-1.

In de tweede helft maakte Arshavin zijn opwachting. De sterspeler kwam in het veld voor Dominguez. De wissel zorgde ervoor dat Zenit een nog groter speloverwicht kreeg. Dat resulteerde na 59 minuten spelen in een tweede treffer. Danny kreeg vrije doorgang van de ManUnited-verdediging en kon zo het strafschopgebeid indribbelen. Zijn inzet was vervolgens onhoudbaar voor Edwin van der Sar: 0-2.

De Engelse landskampioen gaf zich echter niet gewonnen en zoch massaal de aanval. Zenit kwam onder druk en moest in de 73ste minuut een tegendoelpunt incasseren. Het was Vidic die van dichtbij kon intikken: 1-2.

In de slotfase van de wedstrijd was United nog een paar keer dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Malafeev van Zenit liet zich geen tweede keer passeren. Alleen Paul Scholes vond nog het net. De middenvelder sloeg de bal echter met zijn hand in het doel, hetgeen hem nog een rode kaart opleverde.