zondag, 15. juni 2008 - 22:59

Zwitserland neemt met winst afscheid van EK

(Elfvoetbal) Mede-organisator Zwitserland heeft zondagavond met 2-0 van Portugal gewonnen. Het was de eerste overwinning van de Zwitsers op een EK-eindronde.

De roodhemden verloren de twee eerdere groepsduels tegen Tsjechie (1-0) en Turkije (2-1) en waren daardoor al kansloos voor het bereiken van de kwartfinale. De Zwiters gaven vooraf al aan voor de eer te willen gaan. Door de zege neemt het Alpenland met opgeheven hoofd afscheid van EK.

De Portugese bondscoach Luiz Felipe Scolari gaf zondagavond, met het oog op het kwartfinaleduel van komende donderdag, liefst acht basisspelers de nodige rust. Alleen doelman Ricardo, linksback Paulo Ferreira en centrale verderdiger Pepe mochten van meet af aan beginnen. Bij de Zwitsers nam Pascal Zuberbühler plaats onder de lat in, ten faveure van Diego Benaglio. Oud-PSV'er Johan Vonlanthen kreeg de voorkeur boven Tranquilo Barnetta.

De wedstrijd in het St. Jakob-Park Stadion kwam pas na een kwartier op gang. De Zwitserse smaakmaker Valon Behrami opende het spervuur aan kansen. De rechtspoot schoot van dichtbij op doel, maar zag de Portugese doelman Ricardo zijn poging in twee instanties redden. Luttele seconden later was het Pepe die via de handen van doelman Zuberbühler de lat raakte. Drie minuten later was het alweer een verdediger die gevaarlijk werd. Bruno Alves kopte een voorzet te slap op doel, waardoor Zuberbühler andermaal kon pareren.

Het duel bleef vervolgens op en neer golfen. Gokhan Inler was de volgende die een kogel op het vijandelijke doel afvuurde. Het prachtige schot van de talentvolle middenvelder werd door Ricardo over het doel getikt. Uit de toegekende hoekschop was het Behrami die met een kopbal Ricardo op zijn weg vond. Tot groot genoegen van beide keepers ging de stortvloed aan kansen in het St. Jakob-Park stadion voor even liggen.

In de tussentijd zorgde Paulo Ferreira voor negatieve opwinding. Een werkelijk schandalige overtreding op Behrami leverde hem slechts een gele kaart op. De Chelsea-speler werd tien minuten later door Scolari uit voorzorg naar de kant gehaald.

In de 34ste minuut liet doelbewaker Ricardo zijn mooiste redding van de avond zien. Een stijlvolle kopbal van Yakin werd door de doelman van Real Betis in uiterste strekking voor de doellijn weggetikt. Drie minuten later was Zuberbühler kansloos op een schot van Quaresma, maar zag hij tot zijn opluchting de grensrechter met de vlag omhoog staan, waarna leidsman Konrad Plautz het doelpunt afkeurde. Tot aan het rustsignaal kregen beide ploegen geen kansen meer.

Het tweede bedrijf was slechts veertig seconden onderweg tot de eerste kans alweer te noteren viel. Inler waagde van zo'n 25 meter een poging. Het schot werd door Ricardo weggebokst, waarna de zwak spelende Vonlanthen de rebound in de handen van de Portugese goalie schoot. De mannen van Scolari schakelden een tandje bij en kregen drie kansen in kort tijdbestek. Eerst was het Postiga die ongestoord op doel kon koppen, maar de bal verdween in de handschoenen van Zuberbühler. Vijf minuten later was Nani het eindstation van een Portugese counter, de speler van Manchester United raakte de paal. Enkele momenten later was het Quaresma die namens de Zuid-Europeanen op doel schoot, maar ook hij zag de de uitstekend spelende Zuberbühler redden. De inmiddels in het veld gekomen Tranquilo Barnetta vergat zijn invalbeurt met een doelpunt op te fleuren. Een voorzet vanaf links werd door de 23-jarige Leverkussen-spelernaast geschoten. Inler zag een minuut later zijn schot niet door Ricardo worden gered, dit keer was het de paal die een treffer in de weg stond.

In de 71ste minuut was het dan eindelijk raak voor het gastland. Na een mooie combinatie door het midden bediende Eren Derdiyok zijn ploegmakker Yakin, die de bal snoeihard tegen de touwen schoot.

Tien minuten later gaf de Oostenrijkse leidsman Plautz een strafschop aan de roodhemden. Fernando Meira haalde Barnetta opzichtig naar de grond. Yakin (83ste minuut) klaarde het klusje van elf meter en bepaalde zo de eindstand op 2-0.