maandag, 23. november 2009 - 13:38

100 Jaar luchtfotografie bij de Aviodrome

Lelystad

Utrecht is nu met meer dan 300.000 inwoners de op drie na grootste stad van Nederland. Precies honderd jaar geleden werd de eerste serie luchtfoto’s van Nederland gemaakt. Ten tijde van de eerste luchtfoto van Utrecht, in de zomer van 1909, waren er nog maar 118.000 inwoners. Dit is slechts één van de veranderingen die Utrecht in de loop van de laatste eeuw heeft ondergaan.

Luchtfoto’s van Utrecht in 1909 en van vandaag zijn te zien in de expositie ‘100 Jaar Luchtfotografie’ bij de Aviodrome. In het archief van de Aviodrome zijn nog eens 200.000 foto’s van andere dorpen en steden door de jaren heen te vinden.

Zowel de oude vooroorlogse als de moderne luchtfoto’s geven een interessante blik op Nederland, op een manier die niet veel mensen kennen. Luchtfoto’s van honderden dorpen en steden door de jaren heen, maar ook van scholen, woonwijken, bedrijven en andere gebouwen, gebeurtenissen als rampen en sportevenementen zijn bewaard gebleven. 200.000 glasnegatieven tonen een land in ontwikkeling, van 100 jaar geleden tot nu. Luchtfoto’s van een aantal van die locaties en gebeurtenissen in Nederland zijn tijdelijk te zien in de expositie ‘100 Jaar Luchtfotografie’. Deze expositie van zgn. vogelvluchtfoto’s is nog een aantal maanden te zien in Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad.

Het luchtfotoarchief is uniek: nergens anders zijn zoveel en zulke oude luchtfoto’s van Nederland terug te vinden. Dit is dan ook een fantastische bron van informatie voor historici, genealogen en voor mensen die graag een foto willen hebben van het huis waar ze zijn geboren, waar hun ouders hebben gewoond of het gebied waar hun grootouders hebben gewerkt. Alle foto’s uit het archief kunnen worden nabesteld en zouden een prachtige aanvulling zijn op menige stamboom of familiehistorie. Aviodrome Luchtfotografie kan ook vandaag nog nieuwe luchtfoto’s maken, bijvoorbeeld van datzelfde gebouw en vanuit dezelfde hoek als het gebouw op die foto van 80 jaar geleden…!
Provincie:
Tag(s):