woensdag, 23. december 2009 - 15:50

14-jarige ernstig gewond bij knutselen pijpbom

Een 14-jarige jongen uit Ulft heeft ernstig letsel aan één van zijn handen opgelopen toen een zelfgemaakte “pijpbom” onverwachts bij zijn hand ontplofte. ‘Hij zal vermoedelijk enkele vingers moeten missen’, meldt de politie woensdag.

De politie waarschuwt voor het populaire geknutsel met pijpbommen, waarover op internet volop informatie beschikbaar is. Maandagmiddag 21 december werd in Bredevoort een pijpbom gevonden. De vader van de kinderen die het projectiel vonden, heeft het bij de politie gebracht. De metalen pijp zat nog vol kruit, het lontje bleek voortijdig te zijn gedoofd.

Vorig jaar verloor een 14-jarige jongen in Epe op de Veluwe op 11 december, een hand met een dergelijke vuurwerkbom. ‘Het knutselen met vuurwerk is verboden’, benadrukt de politie.

Het incident in Ulft vond vrijdagmiddag 18 december jl. plaats. De jongen knutselde met enkele vrienden in het speeltuintje aan het Mezenpad in Ulft met vuurwerk. Ze verzamelden kruit van ander vuurwerk in een metalen buis van ongeveer 30 cm lang. De beide uiteinden van de buis werden dichtgeknepen, waarna een aangebracht lontje werd aangestoken en voor de ontsteking moest zorgen.

Knal bleef uit…..
Toen de knal niet kwam wilde de 14-jarige het voorwerp oppakken waarbij de explosie alsnog plaats vond en de jongen ernstig letsel aan zijn hand opliep. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht en daarna vervoerd naar het academisch ziekenhuis in Utrecht, waar hij voor een urenlange operatie werd opgenomen. Vermoedelijk zal hij enkele vingers moeten missen.

Waarschuwing
Ouders, leerkrachten, maar ook anderen die signalen of informatie hebben over het experimenteren met vuurwerk, wordt dringend gevraagd dit te melden bij de plaatselijke politie. Tips over illegaal vuurwerk kan men ook melden bij het regionale vuurwerkteam via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
Provincie:
Tag(s):