vrijdag, 13. november 2009 - 19:30

1e Stan Storimans Prijs voor Joris Hentenaar

Amsterdam

De winnaar van de eerste Stan Storimans Prijs is cameraman Joris Hentenaar (36). Hij heeft de prijs ontvangen voor zijn camerawerk in de reportage 'Gevecht tegen een onzichtbare vijand' die de actualiteitenrubriek Nova op 16 mei van dit jaar uitzond. In die reportage volgde hij een Amerikaans konvooi, dat in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan jacht maakte op Talibanstrijders.

Volgens de jury van de vakprijs was het een reportage van internationale topklasse. Uit het juryrapport: "Schitterend camerawerk, oogstrelende landschapsshots. Maar ook de spanning als er een bom is ontploft, de onmogelijke omstandigheden, de ambachtelijke toewijding van de Amerikaanse soldaten. Stan Storimans zou deze reportage gedraaid kunnen hebben".

Marjolein Storimans, de weduwe van Stan, heeft de prijs donderdag uitgereikt . Dat gebeurde in het gebouw van RTL Nieuws in Hilversum. Storimans kwam vorig jaar op 12 augustus om het leven toen hij voor deze rubriek verslag deed van de oorlog in Georgië.

Een eervolle vermelding gaat naar Andre Novais van RTV Noord Holland. De jury beoordeelt zijn beelden van het verongelukte Turkish Airlines-toestel bij Schiphol als de beste die er afgelopen jaar op Nederlandse bodem zijn gemaakt. De jury: "Novais stond als enige aan de goede kant van het toestel. Hij maakte voor zijn regionale zender heel bijzondere shots van het afvoeren van slachtoffers, shots die de rest van Nederland moest missen".

Vanaf nu zal de prijs jaarlijks worden uitgereikt aan de cameraman of -vrouw die de beste beelden heeft gemaakt voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s, op tv en internet.
Categorie:
Tag(s):