vrijdag, 4. december 2009 - 17:53

23 veroordelingen in grote drugszaak Bergen op Zoom

Breda

In een grote strafzaak rond handel in softdrugs in Bergen op Zoom heeft de rechtbank Breda vrijdag 4 december de 47-jarige M. Ad-D. als leider van een criminele drugsorganisatie veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf. ‘Ook 15 familieleden en andere betrokkenen zijn veroordeeld tot celstraffen voor deelname aan deze organisatie’, meldt de rechtbank Breda vrijdag.

Daarnaast zijn er 7 betrokken personen veroordeeld voor witwassen, drugshandel en/of hennepkweek. De straffen variëren van enkele maanden tot 3,5 jaar cel. De echtgenote en zus van M. Ad-D. zijn vrijgesproken.

De rechtbank acht bewezen dat door de criminele organisatie in de periode juli 2006 tot en met februari 2007 vanuit drie niet gedoogde coffeeshops in Bergen op Zoom op grote schaal softdrugs werden verkocht aan met name Belgische en Franse drugstoeristen. M. Ad-D. had hierbij de feitelijke leiding.

Per locatie fungeerden voornamelijk familieleden van M. Ad-D. als bedrijfsleider. Zij waren verantwoordelijk voor de aankoop, het vervoer, de opslag en verkoop van de softdrugs. Veel uitvoerende werkzaamheden werden in de praktijk gedelegeerd aan werknemers van de criminele organisatie. Voorts werd bij een aantal deelnemers grote hoeveelheden softdrugs en van misdrijf afkomstige geldbedragen aangetroffen.

Het bestaan van een criminele drugsorganisatie in de periode 2001 tot en met 2006 acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen. Er zijn wel aanwijzingen dat er ook in die periode al werd gehandeld in softdrugs, maar pas vanaf medio 2006 werden telefoongesprekken opgenomen en voldoende ander bewijs heeft de rechtbank in het omvangrijke dossier niet kunnen vinden.

Ook voor de overige aan M. Ad-D. ten laste gelegde misdrijven: de in- en uitvoer van softdrugs, het witwassen van drugsgeld en de poging tot omkoping van een ambtenaar in Marokko, heeft de rechtbank onvoldoende bewijs gevonden. Mede hierom is de rechtbank tot een lagere straf gekomen dan de 6 jaar die de officier van justitie had geëist.
Provincie:
Tag(s):