zondag, 30. augustus 2009 - 9:26

25 opvarenden gered na botsing vrachtschepen

Hoek van Holland

In de nacht van zaterdag op zondag 30 augustus zijn rond 00.45 uur twee vrachtschepen met elkaar in aanvaring gekomen op ongeveer 41 kilometer ten westen van Hoek van Holland. Hierbij zijn drie containers overboord geslagen. Dit heeft de Nederlandse Kustwacht bekendgemaakt.

Beide schepen, de “MSC Nikita en de Nirint Pride”, zijn geladen met containers. De MSC Nikita heeft een gat in het achterschip t.h.v. de machinekamer. Alle 25 opvarenden zijn in de reddingboot gegaan die ze naar Hoek van Holland heeft gebracht.

De Nirint Pride heeft schade aan het voorschip en er was ook brand uitgebroken die vrij snel onder controle was. Alle 17 opvarenden van het schip zijn aan boord gebleven. Uit voorzorg bleef de reddingboot van Scheveningen bij het schip.

Ademhalingsproblemen
Rond 05.00 meldde de Nirint Pride ademhalingsproblemen bij de hoofdwerktuigkundige doordat hij teveel rook binnengekregen had. Op advies van een arts van de radiomedische dienst is hij door de reddingboot met spoed naar Hoek van Holland gebracht.

De brand aan boord van de Nirint Pride is inmiddels uit en alles lijkt onder controle. De Nikita heeft een groot gat in het achterschip en ligt achter diep in het water. Twee sleepboten hebben een sleepverbinding met het schip gemaakt en zullen het naar de wal gaan slepen.

Er zijn op dit moment twee containers vermist. Die worden nu door de Koninklijke Marine opgezocht. Eén lege container is drijvende. Deze was al leeg ten tijde van de aanvaring. Het betonningsvaartuig Ms Rotterdam heeft deze drijvende container gemarkeerd.

Op dit moment wordt nog onderzocht wat de inhoud van de twee verloren containers is. De Inspectie Verkeer en Waterstaat doet samen met het KLPD onderzoek naar de toedracht van het ongeval.
Provincie:
Tag(s):