woensdag, 18. november 2009 - 17:18

35.000 vaccinaties in een dag in Rotterdamse Ahoy

Rotterdam

Donderdag 26 november vindt voor zover bekend de grootste vaccinatie plaats in de Nederlandse GGD-geschiedenis. ‘Dan worden op één dag naar verwachting meer dan 35.000 vaccinaties gegeven in het Rotterdamse Ahoy’, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond woensdag.

GGD Rotterdam-Rijnmond is met een verzorgingsgebied van twintig gemeenten de grootste gemeentelijke gezondheidsdienst van Nederland. In het 90-jarig bestaan van deze GGD is het nog niet eerder voorgekomen dat zo veel mensen op één dag werden gevaccineerd.

In totaal zijn bijna 44.000 kinderen van een halfjaar tot vijf jaar en huisgenoten van kinderen jonger dan een half jaar opgeroepen om naar Ahoy te komen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Winfred Schop, campagnecoördinator: ” We verwachten in Ahoy ongeveer 35.000 mensen. We hebben in twee weken veel moeten voorbereiden, en we zijn er klaar voor!”

In de ziekenhuizen worden relatief veel kinderen onder de 5 jaar opgenomen met Mexicaanse griep. Soms moeten jonge kinderen aan de beademingsapparatuur. Dit is dan ook de reden dat deze groep alsnog gevaccineerd wordt. Wethouder Kriens, Rotterdamse wethouder van volksgezondheid: “Ik wil ouders van jonge kinderen, net als de andere risicogroepen, dringend adviseren om gebruik te maken van het gratis vaccinatieaanbod tegen de Mexicaanse griep.”

Voor deze vaccinatie worden in de hele regio Rotterdam-Rijnmond ongeveer 71.000 kinderen en 19.000 huisgenoten opgeroepen. Zij worden op 19 verschillende locaties geprikt, in één week tijd. Bij de organisatie en uitvoering zijn de hele week ruim 1.200 medewerkers betrokken. Het gaat om zowel medisch bevoegde medewerkers als om medewerkers die worden ingezet om bezoekersstromen te geleiden en administratief werk te doen. Zij zijn afkomstig uit alle regionale gemeenten, Rotterdamse gemeentediensten en uit de GGD zelf.

De afgelopen jaren heeft de GGD veel ervaring opgebouwd met het vaccineren op centrale locaties. Mede daardoor verwacht de GGD de wachttijden in het algemeen op een aanvaardbaar niveau te kunnen houden.

Aftrap regio Rotterdam-Rijnmond in Lansingerland
Op maandag 23 november start de regionale vaccinatie op zes locaties, waaronder de gemeente Lansingerland. Dit is de op twee na grootste gemeente in de regio. Er worden 5.000 personen opgeroepen. Om het belang van het vaccineren te onderstrepen brengen burgemeester Van Vliet en wethouder Badhoe van Lansingerland een bezoek aan de vaccinatiedag in sporthal De Ackers in Bergschenhoek.
Provincie:
Tag(s):