vrijdag, 30. oktober 2009 - 10:01

4400 scholieren uit 176 klassen beloven elkaar niet-roker te worden of blijven

Amsterdam

Maandag 2 november klinkt op 333 scholen in Nederland het startsein voor de klassikale niet-roken wedstrijd Actie Tegengif. In Amsterdam hebben 4400 leerlingen uit 176 eerste en tweede klassen zich aangemeld voor Actie Tegengif. De winnaars mogen de Bekende Nederlander van hun keuze het vuur aan de schenen leggen!

Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Leerlingen uit de deelnemende klassen gaan met elkaar de uitdaging aan een half jaar niet te roken. Het aantal rokers in de klas moet dalen of gelijk blijven. Actie Tegengif wordt voor de elfde keer door STIVORO georganiseerd. Verspreid over heel Nederland hebben zich tot nu toe zo’n 65000 leerlingen uit 2589 klassen aangemeld voor Actie Tegengif.

Sociale groep speelt een rol

De sociale groep waarin jongeren zich bevinden, speelt een belangrijke rol bij het wel of niet beginnen met roken. Bij Actie Tegengif wordt er een aantrekkelijke groepsbeloning in het vooruitzicht gesteld. Dit vergroot de sociale druk om een niet-roker te blijven. TNO Kwaliteit van Leven heeft het effect van Actie Tegengif onderzocht. Het percentage leerlingen dat begint met roken in de deelnemende klassen blijkt significant drie keer lager te zijn dan in de klassen die niet deelnemen.

Speciale beloning

Dit jaar is de beloning voor het niet-roken heel speciaal. Klassen die een half jaar niet-roken én een interview voor een BN’er opstellen, maken kans op de felbegeerde hoofdprijs: zij mogen de BN’er van hun keuze daadwerkelijk het vuur aan de schenen leggen! Daarnaast worden in elke provincie twee winnaars gekozen (uit de categorieën vmbo/praktijkschool en havo/vwo). Zij gaan met de klas een dag naar het attractiepark Walibi World.

De GGD Amsterdam en instelling voor verslavingszorg Jellinek Preventie vinden het belangrijk aandacht te besteden aan preventie van roken onder jongeren en bieden deelnemende scholen daarom extra ondersteuning. Hierbij reiken de instellingen op elke deelnemende Amsterdamse school een extra prijs uit aan één klas die de wedstrijd volhoudt en het leukste interview bedenkt. Deze klas gaat een middag naar de klimhal, waterfietsen, kanoën of naar de Amsterdam Dungeons.

Landelijke en Amsterdamse cijfers

Zoals bekend is roken een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. De meeste rokers beginnen met roken tussen hun 12e en 14e levensjaar. Van de Amsterdamse brugklassers heeft 26 procent ooit sigaretten of shag gerookt en 1 op de 10 heeft dit in de laatste maand nog gedaan. Het besef dat roken schadelijk is, lijkt steeds meer door te dringen tot de jongeren in Nederland. Zo is in heel Nederland van 2003 tot 2007 het aantal jongeren tussen de 12 en de 16 jaar dat nog nooit heeft gerookt gestegen van 54 naar 63 procent. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden, speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet te beginnen met roken. De wedstrijd binnen een klas speelt hierop in.

Start van de wedstrijd

Op maandag 2 november ondertekenen alle deelnemende klassen het Actie Tegengif-contract. Elke klas krijgt een leuk filmpje over de actie te zien. Zangeres Nikki Kerkhof van Idols krijgt bloemen van een verliefde leerling en acteur Achmed Akkabi oefent een filmzoen. Actie Tegengif gaat vanaf dat moment officieel van start! In elk geval tot 1 mei 2010 blijven de leerlingen van de sigaretten af.

Actie Tegengif is de Nederlandse versie van de Europese Smokefree Class Competition. Aan dit project doen naast Nederland ook België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, UK, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, IJsland en Italië mee.
De actie wordt in Nederland gecoördineerd door STIVORO.
Provincie:
Tag(s):