donderdag, 5. november 2009 - 8:43

'50% kankersterfte te voorkomen door gezonde leefstijl'

Amsterdam

Ongezond leven staat aan de basis van tenminste 50% van de sterfgevallen door kanker. Bijna tweederde van de Nederlanders is van mening dat leefstijl een grote rol speelt bij het ontstaan van kanker.

Tegelijkertijd denkt tweederde van de Nederlanders ook dat erfelijkheid een grote rol speelt, terwijl deze rol veel beperkter is. Daarentegen denkt 43% van de mensen uit de onderzoeksgroep dat ze weinig invloed kunnen uitoefenen om zelf het risico op kanker te verminderen.

Opvallende uitkomst van het eerder genoemde onderzoek is dat juist mensen met een ongezonde leefstijl hun eigen invloed om het risico op kanker te verminderen, gemiddeld lager inschatten dan mensen met een gezonde(re) leefstijl. De zes leefstijlfactoren die bij het ontstaan van kanker een rol spelen zijn roken, ongezonde voeding,onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, te veel alcohol en overmatig zonnen. Van deze zes leefstijlfactoren is roken verreweg de meest invloedrijke factor: ongeveer 30% van de kankersterfte in Nederland is gerelateerd aan tabaksgebruik en 7 à 8 % aan overgewicht. Voor voeding ligt dat tussen de 15 en 35%. Erfelijkheid en milieufactoren dragen slechts elk voor een paar procent bij aan de kankersterfte.

Geen garantie

Een garantie om kanker te voorkomen is niet te geven. Maar mensen kunnen zelf de kans verminderen door gezond te leven. KWF Kankerbestrijding vindt het daarom belangrijk het publiek goed te informeren over de invloed die leefstijlrisicofactoren hebben op het ontstaan van kanker om zo het aantal nieuwe gevallen van kanker terug te dringen.


KWF Kankerbestrijding wil bij het Nederlandse publiek de kennis en bewustwording van een ongezonde leefstijl bij het ontstaan van kanker verbeteren. Daarom start zij op woensdag 4 november 2009 in Den Bosch de campagne ‘6X sterker tegen kanker’ met een officiële opening van een speciale buitenexpositie door de Brabanders Geert Hoes (acteur / presentator) en Maartje Goderie (hockeyster bij HC Den Bosch en het Nederlands Elftal én Olympisch Kampioen van 2008).
Categorie:
Tag(s):