maandag, 28. december 2009 - 10:05

50ste Nieuwjaarsduik in Zandvoort

Op de eerste dag van het jaar vindt traditioneel de Nieuwjaarsduik plaats. In 1960 gebeurde dit voor het eerst in Zandvoort en nu, in 2010 staat de 50ste editie voor de deur.

Het aantal duikers dat 1 januari het koude water trotseren in Zandvoort wordt geschat op circa 2000. Daarmee is de Nieuwjaarsduik in Zandvoort één van de grootste van Nederland. Met een korte maar hele koude duik luiden inwoners van Zandvoort en omstreken het nieuwe jaar in.

Het Hollandse winterweer zet deze week door. De vooruitzichten wijzen erop dat echte bikkels op 1 januari met een luchttemperatuur van -1°C en een watertemperatuur van 7°C te water gaan.

De burgemeester vindt dat hij als eerste burger van Zandvoort niet achter kan blijven en wil daarom graag de traditionele vijftigste duik aan den lijve ondervinden.

Wedstrijd meest authentiek geklede zwemmer

Met de titel ‘oudste Nieuwjaarsduik van Nederland’ op zak looft de organisatie dit jaar een prijs uit voor de meest authentiek geklede duiker.
Ondanks dat er inmiddels op 60 plaatsen in Nederland wordt gedoken is het ooit in Zandvoort 50 jaar geleden allemaal begonnen

Goed doel

Ook dit jaar steunt de organisatie een goed doel. Burgemeester Meijer zal na de duik een cheque overhandigen aan de Zandvoortse Reddingsbrigade. Mede door hun inzet is er in 50 jaar tijd nooit iemand in zee achtergebleven op 1 januari.

Ook op andere plaatsen in Nederland zullen duizenden mensen een nieuwjaarsduik trotseren. Scheveningen is net als zandvoort een van de bekendste badplaatsen waar rond de 10.000 mensen een duik in de koude zee (7graden) zullen trotseren.
Provincie:
Tag(s):