maandag, 9. februari 2009 - 15:12

'78.000 mensen willen geen kolen maar wind'

Rotterdam

Greenpeace heeft maandag 9 februari een enorme windmolen, gebouwd van tienduizenden actiekaarten, op de stoep van het hoofdkantoor van energiebedrijf E.ON in Rotterdam neergezet.

Vijf ondertekenaars van de kaarten zouden namens 78.000 Nederlanders de boodschap overbrengen aan directeur Joost van Dijk maar deze bleek volgens Greenpeace, ondanks de toezegging de kaarten in ontvangst te willen nemen,
niet beschikbaar.

Bouwstop kolencentrale Maasvlakte
De 78.000 ondertekenaars willen dat het bedrijf stopt met de bouw van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte en meer investeert in schone energiebronnen. Rolf Schipper, campagneleider Klimaat & Energie van Greenpeace: “Iedereen doet zijn best voor het klimaat door gloeilampen door spaarlampen te vervangen, groene stroom te gebruiken en vaker de trein te nemen. E.ON vaagt al die inspanningen in één klap weg met de bouw van zijn kolencentrale. En dat terwijl kolencentrales helemaal niet nodig zijn.�

Engeland
In heel Europa komen mensen in opstand tegen de plannen van E.ON voor nieuwe kolencentrales. In Engeland sloegen afgelopen zomer duizenden mensen hun tent op bij het bouwterrein voor een nieuwe centrale bij Kingsnorth.

Duitsland
Ook in het Duitse Staudinger groeit het protest tegen de daar door E.ON geplande centrale. In Nederland bezetten in november honderd actievoerders van Greenpeace het bouwterrein van de kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte.

’Duurzame energievoorziening is haalbaar’
Een duurzame energievoorziening – zonder kolen- en kernenergie – is haalbaar en betaalbaar. Dat toont Greenpeace aan met het Energy evolution Scenario van het Duitse Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium. Met energiebesparing en forse investeringen in duurzame energie wordt Nederland minder afhankelijk van de import van brandstoffen uit bijvoorbeeld Rusland, Zuid Afrika en het Midden-Oosten.

Windparken Noordzee
Door zes procent van de Noordzee te bebouwen met windparken, hebben we al genoeg groene stroom voor heel Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Belgie en Frankrijk bij elkaar. Het is daarom logisch dat zoveel mensen samen met Greenpeace optrekken tegen de bouw van nieuwe kolencentrales.
Provincie:
Tag(s):