vrijdag, 13. november 2009 - 9:48

Aandacht voor drank in historie van Maastricht

Maastricht

Zondag 22 november gaat in Centre Céramique in Maastricht de ‘Dorst van Maastricht’ van start: een tentoonstelling over de rol die drank in de stad gespeeld heeft vanaf de Romeinse tijd tot nu. Een typisch Maastrichtse tentoonstelling, waarin verhalen en anekdotes over dorst verteld worden, door de eeuwen heen.

Over de dorst naar water, dat hier nog tot in de 20ste eeuw vervuild kon zijn en dodelijke ziektes als cholera kon veroorzaken, maar vooral natuurlijk over de dorst naar bier en wijn. De vele brouwerijen, de eerste herbergen en de talloze cafés in de stad staan centraal: van de verdwenen en vergeten middeleeuwse herberg de Windmolen tot de nog immer bestaande Struijs en de legendarische gelagkamer van Prick aan de Helstraat.

Een hoofdrol is er voor de bezoekers van deze Maastrichtse drankgelegenheden. Er worden mooie en sterke verhalen verteld van beroemde stamgasten en beruchte alcoholisten, van vroeger en nu: van de hoge heren die in de 18de eeuw in de `Groote Sociëteit’ een borreltje dronken bij hun ‘journal’ en de gezinnen die `Op Slavante‘ een kop thee nuttigden op zondagmiddag, tot de notoire alcoholisten en hun lotgevallen in het Bosch- en Stokstraatkwartier. Verhalen dus over stoere mannen als generaal Dibbets en zijn tegenstander de `revolutionair’ Daine, maar ook over de onderbroeken van Roeje Pierre en over brave burgers als Ruys de Beerenbrouck die met de drankbestrijding Maastricht en omgeving van deze `dorst’ probeerden te redden.
Provincie:
Tag(s):