dinsdag, 10. november 2009 - 16:29

Aanhouding Somaliër op verzoek VS wegens terrorisme

Dronten

Op verzoek van de Amerikaanse justitie is zondag in het asielzoekerscentrum in Dronten een 43-jarige Somaliër aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. De Verenigde Staten hebben de uitlevering van de man gevraagd.

Volgens de Amerikaanse justitie is de Somaliër betrokken bij de ondersteuning van de internationale jihad. Hij zou voor terroristen de aankoop van wapens hebben gefinancierd en in 2007 en 2008 anderen hebben geholpen om naar Somalië te reizen, waar zij deelnamen aan de jihad. Dit maakt het Openbaar Ministerie het OM dinsdag bekend.

Deze Somaliërs zouden zijn opgeleid in een trainingskamp van Al-Shabaab. Een van hen pleegde in oktober 2008 in de onafhankelijke deelstaat Puntland een zelfmoordaanslag met een truck vol explosieven.

De in het AZC aangehouden man was woonachtig in Minneapolis, maar verliet de Verenigde Staten in november 2008. Hij verbleef vermoedelijk sinds december 2008 in Nederland.

Het onderzoek naar zijn verblijfplaats is uitgevoerd door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De man is vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor 60 dagen in bewaring gesteld.
Provincie:
Tag(s):