dinsdag, 25. augustus 2009 - 13:14

'Aantal inburgeraars moet omhoog’

Den Haag

Minister Van der Laan wil dat er meer nieuwe Nederlanders naar de inburgeringscursussen gaan. Het aantal cursussen dat dit jaar is gestart valt tegen, aldus de minister.

Bij ongewijzigd beleid worden de beoogde 50.000 dit jaar en 60.000 in 2010 niet gehaald. Van der Laan neemt maatregelen om deze zorgelijke ontwikkeling zo snel mogelijk te keren. Hij wil dat inburgeringsplichtigen allemaal zo spoedig mogelijk een aanbod van de gemeenten krijgen en dat vrijwillige inburgeraars gerichter en effectiever worden benaderd om de cursussen te gaan volgen.

Als gemeenten daarover afspraken willen maken, is hij bereid daarvoor extra middelen beschikbaar te stellen. Die middelen haalt hij uit de voorschotten die hij terughaalt bij de gemeenten, die de afgesproken prognoses tussen 2007 en 2009 niet halen. Dat schrijft minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot en met juli zijn 20.000 gestarte inburgeringstrajecten geregistreerd. Als die lijn doorzet, zullen er dit jaar niet meer dan 35.000 inburgeraars aan een traject beginnen. “Dat steekt schril af bij de geambieerde 50.000 voor dit jaar”, aldus Van der Laan. Van de 52 grotere gemeenten lopen er echter 13 (Breda, Tilburg, Den Bosch, Enschede, Hengelo, Lelystad, Maastricht, Sittard-Geleen, Zaanstad, Alphen a/d Rijn, Hilversum, Roermond, Spijkenisse) op schema. Dat geeft volgens de minister aan dat de prognoses wel degelijk te halen zijn. Ook blijkt dat 80.000 inburgeringsplichtigen nog geen aanbod hebben gehad.
Provincie:
Tag(s):