donderdag, 13. augustus 2009 - 11:45

Aanvaring tankers Houtribsluizen in Lelystad

Lelystad

Twee tankers zijn woensdagavond bij de Houtribsluizen van Lelystad met elkaar in aanvaring gekomen. Er was alleen materiële schade.

Omstreeks 18.30 uur verliet een tanker de Houtribsluis aan de zuidzijde en wilde daarbij een ander uitvarend schip op- en voorbijlopen. De tanker was leeg maar niet ontgast van benzine en gasolie. Tegelijkertijd waren bemanningsleden achter de stuurhut aan het werk met het overeind zetten van de mast.

Op dat moment lag een met bitumen geladen tanker te wachten om de sluis binnen te varen. Vermoedelijk heeft de schipper van het uitvarende schip deze wachtende tanker over het hoofd gezien. Pas op het laatste moment probeerde de uitvarende schipper nog uit te wijken. Ook het wachtende schip probeerde met behulp van zijn boegschroef het naderende schip te ontwijken. Dat lukte niet helemaal.

De beide schepen raakten elkaar met hun bakboordvoorschip. Het geladen schip had de voorbolders en het voordek naar binnen ontzet en mogelijk schade aan een van de losse ladingtanks. Het lege schip had een deuk over een lengte van bijna drie meter en een scheurtje ter hoogte van de voorste machinekamer. Beide schepen konden hun reis voortzetten.
Provincie:
Tag(s):